Saipem съди Газпром заради Южен поток

south-stream-offshore-pipeline-route_1637_20140228_1.jpg.580x0_q95_box-79,0,1056,697_crop_detail_upscaleИталианската фирма „Сайпем“ (Saipem), наета за изграждането на газопровода „Южен поток“, е завела иск срещу руската корпорация „Газпром“, предаде „Комсомолская правда“ в понеделник (1 февруари).

„На 10 ноември 2015 г. „Сайпем“ отправи искане за арбитраж срещу „Саут Стрий Транспорт“ (South Stream Transport B.V., която в момента е 100% дъщерно дружество на „Газпром“) в Международната търговска камара в Париж“, съобщи италианската компания. Според изявлението ѝ искът е за около 759 млн. евро, предаде „Руски дневник“.

Договорът между „Саут Стрийм Транспорт“ и „Сайпем“ предвиждаше разработка на работна документация и строителство на първото разклонение на газопровода „Южен поток“. Планирано беше и изграждане на технологични обекти в участъците, където газопроводът излиза на брега и други брегови съоръжения.

Заради отказа от строителството на „Южен поток“ „Сайпем“ е трябвало да уволни близо 9000 души. Тази принудителна мярка е помогнала на фирмата да икономиса близо 1,3 млрд. евро и да запази конкурентоспособността си на пазара, уточнява „Интерфакс“.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните условия Русия няма да реализира проекта за газопровод „Южен поток“. На свой ред шефът на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че този проект вече не е актуален.

„Южен поток“ бе на стойност 15,5 млрд. евро и трябваше да доставя около 67 млрд. куб. м. руски природен газ в Европа годишно.

Компанията „Саут Стрийм Транспорт“ бе създадена за изграждането на морската част на тръбата. Но след като „Газпром“ реши да прекрати проекта, руският монополист изкупи дяловете на „Ени“ (Eni), Е Ди Еф (EdF) и „Винтерсхал“ (Wintershall) в проекта. Предполагаше се, че част от активите на „Саут Стрийм Транспорт“ могат да се използват за строителството на „Турски поток“, припомня ТАСС.

| Още по темата: „Южен поток“ може да бъде възобновен

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес