ИАРА дари над 3 тона риба на социалния патронаж в Бургас

kater-iara-varna3088 кг риба е дарена на Домашен социален патронаж на община Бургас за месец януари. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Николай Иванов, началник отдел „Черно море”, към ИАРА.

„Върната риба, която успяхме да спасим е 470 кг”, допълни той. Общо 10 акта срещу известни извършители са съставени за месец януари. „Актовете предимно са за стопански риболов в забранени територии като езерата Мандра и Вая или за стопански риболов в Черно море без необходимите документи, т.е. без лиценз за извършване на тази дейност”, обясни Иванов. Констатираните протоколи срещу неизвестен извършител за този период са 35 броя.

Отнети са 4 броя от т.нар. парашути. По неговите думи, това е вид мрежа, която се закача на върха на въдицата. „Това е забранен уред за риболов в сладки водоеми”, допълни Иванов. Отнети са 4 броя въдици на хора без разрешително за любителски риболов. Лодка с двигател също е била отнета, тъй като не е регистрирана и няма съответния документ за извършване на стопански риболов, т.е. риболов с мрежи. „37 броя мрежи с обща дължина 2100 м са иззети от езерата Мандра и Вая”, уточни той.

Иванов допълни, че до момента има само няколко заявления за участие в усвояването на квотата от калкан за 2016 г. „Съвсем скоро се отвори процедурата и сме в начална фаза. Не повече от 3-4 заявления има до момента”, каза той.

По неговите думи, има издадени лицензи до 10 бруто тона на над 211 лодки само за месец януари. Отделно има и на 21 по-големи кораба, които са над 10 бруто тона. „Всекидневни проверки се правят”, допълни Иванов. По думите му, януари и февруари месец са по-натоварени, тъй като в момента се подават документите за лиценз за съответната година за извършване на стопански риболов.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес