Започна изграждането на православен храм в парка на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

hram-vvmuВ парка на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” се състоя църковен ритуал по полагане на първа копка на храм „Св. Николай”. Водосветът бе отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан от Варненската и Великопреславска света митрополия, протойерей Георги Великов, свещеник Стефан Николов, дякон Людмил Георгиев и протойерей Живко Георгиев.

Ритуалът уважиха Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, Тодор Иванов – заместник – кмет на Варна, комодор Коста Андреев – заместник-командир на ВМС, членове на държавни и частни учреждения, представители на морския бизнес, възпитаници на Морско училище, преподаватели, журналисти, граждани.

В мраморна урна на мястото, където ще се изгради храма, бе положено каменно блокче от първата сграда на Морско училище в гр. Русе и копие от Владишката благословия с положени върху нея подписи на членовете на църковното настоятелство. Митрополит Йоан положи в урната и християнски кръст, осветен в Йерусалим.

Негово Високопреосвещенство благодари на комодор Андреев и на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” за приноса им при реализирането на идеята за изграждане на храм на името на Свети Николай.

След края на водосвета капитан I ранг проф. д.в.н Боян Медникаров връчи грамоти на дарителите подпомогнали построяването на храма.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на