Кап. III ранг Георги Гичев: Не сме отстъпили и крачка назад от идеите и ценностите, които нашият патрон е изповядвал

11Тъй като на 12 февруари се навършват 148 години от рождението на капитан първи ранг Димитър Добрев и това е и наш празник, бих желал да уверя бившите командири, механици и членовете на екипажа, а също така и командването на Военноморските сили, че не сме отстъпили и крачка назад от идеите и ценностите, които нашият патрон е изповядвал и споделял и които ние сме наследили от него. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна капитан трети ранг Георги Гичев, командващ учебно-спомагателен кораб „Капитан Първи Ранг Димитър Добрев”.

Той добави, че учебно-спомагателен кораб с бордови номер 206 носи на борда си името на един от най-видните български офицери – капитан първи ранг Димитър Добрев. Корабът е построен като единадесети по ред от общо осемнадесет в корабостроителния завод „Полночна” в град Гданск, Република Полша.

Със заповед та тогавашния главнокомандващ на Военноморския ни флот адмирал Янакиев, на 30-ти юни 1988 година, на борда му тържествено е издигнат флага на корабите със спомагателно назначение.

„Новоприетият кораб е имал възможност да замерва магнитното поле на надводни кораби, да размагнитва надводни съдове и подводници в пунктовете за базиране, да поддържа физическите им полета в определените норми и да оборудва полигон за размагнитване на море съвместно с още един или два идентични кораба. Въпреки конструктивно заложената си функция като кораб-станция за размагнитване, нашият кораб изпълнява многообразие от задачи, сред които са осигуряването на учебната практика на курсантите от Висшето военноморско училище, буксировка на военни кораби, осигуряване на ракетни, торпедни и артилерийски стрелби, извършване на плавания за осигуряване на държавни и правителствени лица, плавания за задгранични визити, изпълнение на хидрографски дейности и осигуряване придобиването на нови способности за военноморските ни сили”, посочи още капитан Георги Гичев.

Maritime.bg – ВМС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Иван Велков: Има начин за отпор срещу недобросъвестни към моряците корабопритежатели

Да не се използва ситуацията за умишлено удължаване на престоя на моряците на корабите, алармира председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков, Моряшки професионален

Моряците не изказват недоволство от опашките пред ИАМА, твърди агенцията

Моряците не изказват недоволство от опашките пред дирекциите на ИА "Морска администрация". Това се твърди в анализ на попълнените анкетни карти, с които базираната все още в