Директорът на бургаската морска гимназия обвинен в дискриминация

Директорът на гимназията инж. Панайот Жечков
Директорът на гимназията инж. Панайот Жечков

Любопитна жалба с политически привкус е постъпила в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Тя е срещу директора на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола” Панайот Жечков и срещу началника на Регионалния инспекторат по образование – Бургас Виолета Илиева, съобщи Флагман.

Интересното е, че Жечков и Илиева са съветници от ГЕРБ в бургаския Общински съвет.

Жалбата е на гражданин с инициали Д.Д., който кандидатствал за работно място „учител по корабоводене” в гимназията.

Според него обаче Жечков имал друг човек – „фаворит” за поста, и така – въпреки превъзходството си Д.Д. бил пренебрегнат.

Компетентността на жалбоподателя била изграждана 38 години с обучение и дейност, практика и опит от корабоводител на единичен кораб до главен щурман на корабния състав на ВМС, преподавателски стаж във Военна академия и ВВМУ, научна степен и хабилитация. Те обаче не били посрещнати с особен интерес в гимназията, се казва в жалбата.

Жалбоподателят насочва своите оплаквания срещу „дискриминационните действия на директора на ПГМКР „Св. Никола” – Бургас, при обявяване, избор и назначаване на учители в учебното заведение, както и срещу подкрепящия го в нарушенията началник на РИО-Бургас”.

Ответната страна сочи аргументи в своя защита, но от КЗД не съобщават подробности.
Днес (сряда) в 15 ч. петчленен състав на комисията ще проведе заседание по преписката.

Панайот Жечков е директор на Морското училище от 23 години. Гимназията през последните години е в сериозен упадък, няма достатъчно кандидати да учат в учебното заведение, а паралелките са в доста редуциран състав.

Учители се оплакват от методите на работа на Жечков, но той остава непоклатим на поста си.

Maritime.bg припомня, че през 2011 г. избухна скандал, след доклад на инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция. Бюджетът на Европейските общности е ощетен с 236 000 евро за покупката на яхта и допълнително оборудване на Морската гимназия по корабоплаване в Бургас. Вижте тук.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният