Форсират строителството на нов кораб за флота

DRAZKI-005Министерство на отбраната форсира скоростно проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за българските Военноморски сили, твърдят източници на Mediapool. Изданието пише, че този проект може да се окаже най-скъпият в модернизацията на въоръжените сили, за който могат да бъдат разходвани над 700 млн. лева.

Парите за първата вноска – 80 млн. лева, бяха заложени целево в бюджета за 2016 г. от финансовото министерство. Според неофициална информация приоритетното финансиране на проекта е било изненада и за Министерството на отбраната (МО). Твърди се, че неочакваната щедрост от страна на финансовия министър и изборът именно на този проект в комплект с българската фирма изпълнител са били договорени с премиера.

Военноморските сили доскоро държаха приоритетно да се модернизират старите белгийски фрегати на въоръжение в армията, на които бойният флот разчита от години. Проектът за новия модулен кораб обаче изненадващо го изпревари и преобърна плановете в последния момент. Ресорните депутати от ГЕРБ също следят развитието и неофициално заявиха, че имат въпроси, най-вече какво налага да бъде обявен именно този проект за приоритетен.

Министерството на отбраната е изпратило искания за информация до основните корабостроителни компании в България и чужбина, вече има изготвено изходно задание и осем оферти за проекта. Според МО, за да бъдат усвоени заложените в бюджета целеви средства за първите плащания, поръчката трябва да бъде обявена най-късно април месец. Ако това не се случи, тези пари ще бъдат усвоени за поддръжка на корабите, включително за модернизация на фрегатите, но проектът на този етап се форсира.

Идеята за строителството на военни кораби в България не е нова и беше разглеждана още по времето на първото правителство на Бойко Борисов. Тогава обаче придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб не бе сметнат за приоритет предвид високата му цена.

Правителството на Пламен Орешарски също обяви намерение да поръча строителството на военни кораби в България с основен мотив да подпомогне българските фирми, но това не се случи.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният