1 млн. лева за мониторинг на черноморските води

riboloven-korabНад 1 млн. лв. е стойността на проекта, във връзка с извършване на мониторинг на черноморските води, осъществен със съдействието на Министерство на околната среда и водите. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна проф. Веселин Пейчев, и. д. директор на Института по океанология във Варна.

По думите му проектът е в ход на действие от месец януари тази година, а паралелно с него се работи активно и по проект, с предмет на дейност геотехнически изследвания на рибарско пристанище в местност „Карантината”.

„Това всъщност е едно ново рибарско пристанище, което тепърва ще се строи във Варненския залив”, допълни професорът.

Веселин Пейчев коментира, че в процес на развитие е и един проект на Министерството на земеделието и храните, упражняващо дейност в сътрудничество с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които съвместяват усилията си в насока за оценка на запасите от трицона, на базата на обстойни изследвания.

„В тази връзка Европейският съюз определя квотата за нейния улов за България”, уточни професорът. Към настоящия момент по думите на директорът на институцията, се работи по 3 проекта в сътрудничество с европейското икономическо пространство.

„Това са страни, които не са членки на Европейския съюз. Тоест тези проекти се финансират от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн”, посочи Веселин Пейчев. Той допълни, че в процес на работа са и няколко проектни дейности по линия на Европейски съюз, включващи и стопански задачи. Професор Пейчев отбеляза, че стремежите, които стоят пред Института по океанология във Варна са от най-разнороден характер, но се съвместяват в една обща цел, а именно изследване на морето.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на