Русия застрашава българските пристанища, според американски мозъчен тръст

cepaБългарските и румънските пристанища на Черно море и р. Дунав са застрашени от Русия. Това отчитат в доклад от базирания във Вашингтон (САЩ) „Център за анализ на европейската политика“ (CEPA), установи справка на Maritime.bg.

В доклада от 16 страници се сочи, че страната ни и Румъния са под постоянен натиск в Черно море от Руската федерация. Докладът на американския мозъчен тръст, съдържащ и чисто конспиративни теории, идва в момент когато Румъния неистово се бори за създаване на Черноморска флотилия на НАТО. Тезите в доклада са разпространени в румънските медии като факти, а не като анализаторски мнения.

Сред по-състоятелните вероятности и твърдения в доклада на CEPA може да се посочат отчетените евентуални опасности, свързани с офшорните проекти в Черно море. Реално Руската федерация вече изрази намеренията си за развитие във водите край Крим, който се присъедини към нея след национален референдум, a крайцер дежури край платформи до бреговете на полуострова.

„ЕС е доказал, че не може да гарантира безопасността в региона“, отчита още CEPA и добавя, че нито една страна на Черно море не може да се справи с руската военноморска мощ. Освен това Вашингтонският мозъчен тръст коментира, че американските интереси в региона, както и американското влияние, са значително намалели по време на мандатите на президента Барак Обама.

В анализа се твърди, че при криза могат да бъдат ограничени връзките до пристанищата в Черно море и Дунав, споменават се портовете във Варна и Констанца. Анализаторите твърдят, че общо военноморските сили на България, Румъния, Украйна и Грузия не са достатъчни за отпор на флота на Русия, докато този на Турция също не може сам да се противопостави на руските ВМС.

„Основен проблем за Румъния и България са слабите им военноморски сили“, отбелязват още от CEPA и добавят, че Кремъл води и ще развива политиката си за модернизация и експанзия на Черноморския флот, включително да разположи нови военни бази по крайбрежието. Почти едновременно с излизането на доклада се проведе среща на министрите на отбраната на НАТО, на която генсекът на организацията за военно сътрудничество коментира, че ще се разширява присъствието в Черно море.

Пълния доклад на CEPA четете тук

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на