Ракетен кораб на руския Черноморски флот ще громи ДАЕШ

DSC_1986Малкият ракетен кораб (МРК) „Зеленый дол“ от проекта „Буян-М“ на Черноморския флота, който носи крилати ракети „Калибр“, в близките дни ще се присъедини към руската Средиземноморска ескадра. Корабът напуска Севастопол днес е съобщил за РИА Новости източник от силовите структури в Крим, предаде Блиц. Кораби от проекта „Буян-М“ нанесоха удари с крилати ракети „Калибр“ по цели на терористите в Сирия от Каспийско море на 7 октомври 2015 год.

„МРК „Зеленый дол“ в близките дни ще се присъедини към руската групировка кораби, който се намира край бреговете на Сирия. Това ще бъде първото участие на кораб от този проект в групировката на ВМФ на РФ в Средиземно море е заявил източникът.

Той напомня, че новият кораб е влязъл в състава на флота през ноември 2015 г. От тогава той е провел артилерийски стрелби и е взел участие във внезапната проверка на бойната готовност на Южния военен окръг. „Целите на кораба край бреговете на Сирия не се огласяват, но отчитайки факта, че той носи крилати ракети на борда си, не е изключено участието му в бойна операция“, е казал източникът на РИА Новости.

Според предишна информация групировката на ВМФ на РФ в Средиземно море трябва да бъде увеличена от 10 на 20 кораба.

„Всички кораби ще се намират в източната част на Средиземно море, близо до Сирия. Те ще се базират в морето, но при необходимост ще влязат в сирийското пристанище Тартус“, обяснява источникът от Черноморския флот

Това е първата подобна задача за екипажа на „Зелёный дол“. Заедно с МРК „Серпухов“ той постъпи в състава на Черноморския флот само преди няколко месеца. Те са четвъртият и петият модернизирани кораби от серията „Буян-М“, произведени в Зеленогорския съдостроителен завод. Тези кораби са с увеличена водоизместимост, имат модерни средства за самоотбрана и са снабдени с най-новия ракетен комплекс с голям обсег „Калибр-НК“.

Още по темата тук: Два нови ракетни катера ще служат в руския Черноморски флот

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини