Дрон ще следи чистотата на Бургаския залив

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Модерна безпилотна летателна система ще следи чистотата на Бургаския залив. Община Бургас е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която да достави модерното устройство.

Прогнозната стойност на поръчката е 140 792 лева без ДДС.

Модерният дрон трябва да е с вградена камера, която да е в състояние да изпълнява професионални научноизследователски мисии чрез въздушно наблюдение на отпадъци по бреговата ивица в реално време, както и в офлайн режим. Той ще може да се използва и за сигурността на хората при стихии – пожари или наводнения.

Доставяната безпилотна летателна система трябва да бъде без дефекти по корпуса и съставните части на системата. Да бъде с доказан произход и да отговаря на изискванията за безпилотна летателна система.

Последният срок за подаване на оферти е 24 март, а техническите предложения на кандидатите ще бъдат отворени на следващия ден – 25 март, в сградата на Община Бургас.

Това е вторият опит на Община Бургас за купуване на безпилотната летателна система, пише Флагман. В края на август миналата година местната администрация обяви обществена поръчка, но тогава конкурсът бе провален заради явяване на само един кандидат.

Закупуването на техниката е част от проекта „Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води – (MARLEN)“. Той се финансира по програма „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Maritime.bg припомня, че неотдавна общинските власти в Истанбул съобщиха, че безпилотни дронове ще следят корабите в Босфора. Целта на новата програма, която ще стартира през март, е да се ограничи замърсяването от плавателни съдове.

| Oще по темата тук: Дронове над Босфора ще следят за замърсяване

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Георги Гвоздейков остава в състава на правителството на ППДБ и ГЕРБ за транспортен министър

Има списък с министри, който е одобрен от „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ - СДС, обяви пред NOVA акад. Николай Денков. Телевизията съобщава, че