Дрон ще следи чистотата на Бургаския залив

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Модерна безпилотна летателна система ще следи чистотата на Бургаския залив. Община Бургас е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която да достави модерното устройство.

Прогнозната стойност на поръчката е 140 792 лева без ДДС.

Модерният дрон трябва да е с вградена камера, която да е в състояние да изпълнява професионални научноизследователски мисии чрез въздушно наблюдение на отпадъци по бреговата ивица в реално време, както и в офлайн режим. Той ще може да се използва и за сигурността на хората при стихии – пожари или наводнения.

Доставяната безпилотна летателна система трябва да бъде без дефекти по корпуса и съставните части на системата. Да бъде с доказан произход и да отговаря на изискванията за безпилотна летателна система.

Последният срок за подаване на оферти е 24 март, а техническите предложения на кандидатите ще бъдат отворени на следващия ден – 25 март, в сградата на Община Бургас.

Това е вторият опит на Община Бургас за купуване на безпилотната летателна система, пише Флагман. В края на август миналата година местната администрация обяви обществена поръчка, но тогава конкурсът бе провален заради явяване на само един кандидат.

Закупуването на техниката е част от проекта „Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води – (MARLEN)“. Той се финансира по програма „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Maritime.bg припомня, че неотдавна общинските власти в Истанбул съобщиха, че безпилотни дронове ще следят корабите в Босфора. Целта на новата програма, която ще стартира през март, е да се ограничи замърсяването от плавателни съдове.

| Oще по темата тук: Дронове над Босфора ще следят за замърсяване

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на