Украйна готви черен списък за моряци

cherno-moreПред сериозна главоблъсканица може да бъде изправено корабоплаването в Черно море, след като се появи информация, че Украйна планира да наложени ограничения на морски лица за 3 години. Става дума за моряци, които са посещавали пристанища в Крим.

Властите в Украйна са започнали изготвянето на черен списък за моряци, които са посещавали портове в Крим.

Това е пореден ход на Украйна, след като бяха задържани кораби и цели екипажи. Под ударите попаднаха десетки съдове, собственост на компании от различни страни, които бяха арестувани без предупреждение в местни пристанища, след като е било установено, че са посещавали пристанища в Крим.

Maritime.bg припомня, че в края на 2014 г. Европейският съюз наложи морска блокада на Крим. Това стана когато в сила влязоха новите санкции срещу Руската федерация. Те забраняват на европейски компании да участват и в руската програма за проучване и добив на нефт и газ в Черно море.

В отговор от Русия съобщиха, че Кримската военноморска база, влизаща в състава на Черноморския флот (ЧФ) до 1996 година, е учредена отново и е започнала да действа. Щабът й намира в Севастопол, където до 19 март бе щабът на военноморските сили на Украйна.

През април м.г. медиите в Украйна съобщиха, че кораб, менажиран от българска фирма базирана в Бургас, е нарушил блокадата на пристанищата в Крим. Освен въпросния плавателен съд, който е собственост на фирма от Турция, още 43 турски кораба могат да бъдат арестувани или конфискувани при последващи посещения в Украйна.

В страната бе създаден черен списък с общо 68 кораба, които са посещавали пристанища на Кримския полуостров, а най-голям отзвук имаше обявената кофискация на турския кораб KANTON, който бе арестуван в страната, заради посещение на пристанище Севастопол.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на