Разлив в река Дунав, петното е с дължина 7 километра

korabi-dunav-eМасивен нефтен разлив беше регистриран вчера в река Дунав край Мартен. Източникът на замърсяването не е брегови, сочат данните на РИОСВ. Експертите на РИОСВ-Русе са извършили проверки на място, съвместно с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ вчера следобяд.

Вчера в 15 часа жител на град Мартен е подал сигнал в екоинспекцията за миризма на нафта от движещо се по река Дунав мазно петно в района на граничния пост. Сигналът е бил предаден и на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Община Русе. Втори сигнал е постъпил в 17 часа чрез тел 112 за наличие на оцветено петно в реката в района на Свободна безмитна зона-Русе.

Експертите на РИОСВ-Русе са извършили обход по бреговата ивица от Свободна безмитна зона до граничния пост на град Мартен. Не са констатирани отлагания на нефтопродукти по брега на реката.

При проверките на потенциалните източници не са документирани товаро-разтоварни дейности през деня. В района на граничния пост е констатиран тънък филм нефтопродукти, но не е установена миризма.

Днес служителите на Морска администрация ще продължат да разследват случая, предаде Дир.

„Ще се свържем с колегите от Румъния за да видим дали замърсяването не идва от там. Вчера не успяхме да установим източник на замърсяване от българския бряг“, каза директорът на Морска администрация Русе Иван Иванов.

По думите му петното е било дълго 7 километра, а ширината му на места е достигала 50 метра.

„Слоят беше изключително тънък. Ако замърсяването не е от Румъния, най-вероятно е нефтоводна смес от някой транзитно преминаващ кораб по течението на реката“, предположи Иванов.

Той допълни, че са проверени всички места за зареждане на горива около реката, както и заустените предприятия. Не са установени нарушения.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за