900 мигранти спасени от българския „Обзор“

160131gБългарският кораб “Обзор”, който изпълнява мисия край гръцкия остров Лесбос за европейската агенция за гранична охрана “Фронтекс”, е спасил около 900 мигранти. Това съобщи говорителката на агенцията Ева Монкюр, цитирана от АФП, предаде Блиц. “Заради лошото време и студа сега качваме всички мигранти, които намерим”, каза тя.

„Обзор“ е с дължина 43 метра и може да поеме много повече мигранти от малките патрулни катери на Фронтекс, чийто максимален капацитет е 50 души.

„Макар и по-малко, отколкото през лятото, когато имаше по 7000 пристигащи на ден, през януари все още бяха между 12 000 и 15 000 на седмица“, посочи говорителката на Фронтекс.

Maritime.bg припомня, че граничният полицейски кораб „Обзор“ 525 започна участие в съвместни оперативни действия в района на Източното Средиземноморие в края на януари, след като месец по-рано европейската агенция за гранична охрана одобри участието на кораба с екипаж 20 служители в района на остров Лесбос.

| Още по темата тук: „Обзор” започна мисия в помощ на Гърция срещу миграционния натиск

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес