Заедно с Русия ще търсим потънали кораби край българския бряг

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Меморандум за сътрудничество между Институт по океанология – Варна към Българска академия на науките и Руския национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество бе подписан във Варна. Това съобщи проф. дгн. Веселин Пейчев – и.д. директор на Института по океанология – БАН, предаде Фокус.

По думите му, с подписването на меморандума двете организации декларират ангажимента си да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество за изследване на Черно море.

„Целта е да си сътрудничим в две приоритетни области – подводна археология и морската екология. Днес бе подписан рамков договор, който определя нашето сътрудничество и нашите намерения. Ще бъдат изследвани съвместно българския сектор на Черно море и руския сектор на Черно море. Такива са нашите предварителни планове”, допълни проф. Пейчев.

Сред приоритетите ще бъдат провеждането на изследвания в акваторията на Черно море, изследване на подводното културно-историческо наследство и в частност темите за древния български морски флот, както и битката на адмирал Ушаков при нос Калиакра – последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г.

„През 1791 година при Калиакра се е състояла битка между руския ветроходен флот, командван тогава от генерал Ушаков, и турския флот. Макар че руският флот е бил два пъти по-малоброен и с по-малко оръдия, е нанесъл тежки поражения на турския флот и е спечелил битката. Това интересува руската страна и те имат желание подводницата на българския институт да направи оглед на дъното на този район и евентуално да се намерят някакви артефакти и останки от тази битка. Това е може би първата задача, която смятаме съвместно да изпълним”, коментира проф. Пейчев.

Той припомни, че адмирал Ушаков е канонизиран от Руската православна църква за свят праведен войн. По време на сраженията, в които е участвал, не е загубил нито един кораб и нито един негов матрос не е попадал в чужд плен.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на