Заедно с Русия ще търсим потънали кораби край българския бряг

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Меморандум за сътрудничество между Институт по океанология – Варна към Българска академия на науките и Руския национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество бе подписан във Варна. Това съобщи проф. дгн. Веселин Пейчев – и.д. директор на Института по океанология – БАН, предаде Фокус.

По думите му, с подписването на меморандума двете организации декларират ангажимента си да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество за изследване на Черно море.

„Целта е да си сътрудничим в две приоритетни области – подводна археология и морската екология. Днес бе подписан рамков договор, който определя нашето сътрудничество и нашите намерения. Ще бъдат изследвани съвместно българския сектор на Черно море и руския сектор на Черно море. Такива са нашите предварителни планове”, допълни проф. Пейчев.

Сред приоритетите ще бъдат провеждането на изследвания в акваторията на Черно море, изследване на подводното културно-историческо наследство и в частност темите за древния български морски флот, както и битката на адмирал Ушаков при нос Калиакра – последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г.

„През 1791 година при Калиакра се е състояла битка между руския ветроходен флот, командван тогава от генерал Ушаков, и турския флот. Макар че руският флот е бил два пъти по-малоброен и с по-малко оръдия, е нанесъл тежки поражения на турския флот и е спечелил битката. Това интересува руската страна и те имат желание подводницата на българския институт да направи оглед на дъното на този район и евентуално да се намерят някакви артефакти и останки от тази битка. Това е може би първата задача, която смятаме съвместно да изпълним”, коментира проф. Пейчев.

Той припомни, че адмирал Ушаков е канонизиран от Руската православна църква за свят праведен войн. По време на сраженията, в които е участвал, не е загубил нито един кораб и нито един негов матрос не е попадал в чужд плен.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със