Български моряк е арестуван в Саудитска Арабия

mainport-cedarБългарски моряк на борда на ирландски кораб е задържан в Саудитска Арабия, научи Maritime.bg. През миналата седмица сили на Арабска коалиция са арестували кораба по подозрения, че превозва оръжие за Йемен.

Кораб MAINPORT CEDAR, плаващ под флага на Маршаловите острови, е превозвал хуманитарни доставки по договор със Световната продоволствена програма (WFP), съобщи компанията-собственик на построения през 2013 г. 55-метров кораб – Mainport, базирана в Корк, Ирландия.

Корабът е плавал от Джибути към Ходейда.

Задържан е целият 13-членен екипаж на MAINPORT CEDAR. Арестувани са двама британци, седем моряци от Филипините, двама непалци, хърватин и български моряк.

От компанията-собственик добавиха още, че корабът е извършвал регулярни плавания по договори с WFP, а в случая е превозвал товар риба, медикаменти и телекомуникационно оборудване. Говорителят на Mainport уточни, че „формално“ съдът е задържан заради документални пропуски.

На борда на кораба е имало три автоматични оръжия, необходими за осигуряване сигурността на плавателния съд, уточняват още от Mainport.

В същото време говорител на Арабска коалиция коментира, че на борда има „военно комуникационно оборудване и военен хардуер“ в контейнери.

WFP потвърдиха, че са чартирали кораба и че водят преговори с коалиционните сили за освобождаването му.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини