Китайски инвеститори посетиха Пристанище Варна

IMG_8701Китайската народна република проявява интерес към инвестиции в пристанища в България. Това обяви пред журналисти зам.-председателят на Националната комисия за развитие и реформи на комунистическата република Нин Джидзъ, който бе на посещение днес във Варна.

Китайската делегация бе посрещната от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев, кмета Иван Портних, областния управител на Варна Стоян Пасев, генералния директор на ДППИ инж. Ангел Забуртов, изпълнителния директор на „Пристанище Варна“ ЕАД инж. Петър Сеферов и директорите на двата терминала на порта – инж. Любомир Добрев и инж. Костадин Димитров.

50 бяха делегатите от Китай, които посетиха първо Фериботен комплекс – Варна, след което разгледаха производствените мощности в Пристанище Варна – Запад.

Огромен интерес предизвикаха представени презентации от българска страна. Пред китайските инвеститори, сред които – изпълнителният директор на най-голямата строителна компания в Поднебесното царство и представители от морската индустрия, бяха представени възможностите за инвестиции в пристанищна и жп инфраструктура.

„Представяме какви са възможностите за развитие на коридора през Черно море и очакваме конкретни предложения от китайска страна. Например за строителството на новия терминал във Варна, жп линията Русе – Варна и Карнобат-Синдел, както и за проектите, за които нямаме осигурено финансиране по ОП Транспорт“, коментира на кратък брифинг в пристанище Варна – Запад зам.-министър Гинев.

„Варна, знаете, като морски град, икономиката е неразривно свързана с морската индустрия, така че се радваме на това посещение и вярваме, че то може да е основа на едно ползотворно сътрудничество. Разбира се, освен пристанищните мощности, ще използваме случая да презентираме Варна и като една прекрасна дестинация за инвестиции“, добави Иван Портних.

Интерес у китайците предизвика голямото струпване на различни производства в Девненския промишлен комплекс.

Антон Гинев подчерта, че визитата на китайската правителствена делегация е в отговор на посещението на премиер-министъра в Китай по инициативата за икономически връзки между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

В китайската правителствена делегация има още представители на Министерството на външните работи, банката за развитие, както и на транспортни фирми, сред които и на китайските железници.

Утре китайските делегати ще посетят Пристанищен комплекс – Бургас, предвидена е визита и в частното пристанище „Порт България Уест“, в което се обслужва ферибот „Дружба“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията