Първи кораб по Полярния кодекс

Magne Viking
Magne Viking

Първи кораб бе сертифициран по Полярния кодекс на IMO, съобщи DNV GL. Това е кораб (AHTS) MAGNE VIKING, собственост на Viking Supply Ships.

„След развитието на Полярния кодекс през последните няколко години, за нас е огромен успех, че вече имаме първи кораб в пълно съответствие на разпоредбите“, коментира Мортен Ларсен от DNV GL, цитиран от пресслужбата на компанията.

Maritime.bg припомня, че IMO прие Полярния кодекс през 2014 г., а разпоредбите му ще влязат в сила на 1 януари догодина.

Кодексът определя основните изисквания при проектирането, строителството и последващото оборудване на кораби, които ще оперират в полярни води. Също така указва изискванията към морските лица и тяхната подготовка при работа на този вид съдове.

Кодексът подчертава и евентуалните опасности за корабоплаването в тези води, опасностите за околната среда, както и търсенето и спасяването и борбата с разливи. Освен задължителни разпоредби, Полярният кодекс съдържа и редица препоръки.

| Още по темата: Международната морска организация прие Полярния кодекс

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на