Първи кораб по Полярния кодекс

Magne Viking
Magne Viking

Първи кораб бе сертифициран по Полярния кодекс на IMO, съобщи DNV GL. Това е кораб (AHTS) MAGNE VIKING, собственост на Viking Supply Ships.

„След развитието на Полярния кодекс през последните няколко години, за нас е огромен успех, че вече имаме първи кораб в пълно съответствие на разпоредбите“, коментира Мортен Ларсен от DNV GL, цитиран от пресслужбата на компанията.

Maritime.bg припомня, че IMO прие Полярния кодекс през 2014 г., а разпоредбите му ще влязат в сила на 1 януари догодина.

Кодексът определя основните изисквания при проектирането, строителството и последващото оборудване на кораби, които ще оперират в полярни води. Също така указва изискванията към морските лица и тяхната подготовка при работа на този вид съдове.

Кодексът подчертава и евентуалните опасности за корабоплаването в тези води, опасностите за околната среда, както и търсенето и спасяването и борбата с разливи. Освен задължителни разпоредби, Полярният кодекс съдържа и редица препоръки.

| Още по темата: Международната морска организация прие Полярния кодекс

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията