Пристанище Констанца иска 40 млн. евро за кораби и инфраструктура

Port-of-Constantza-RomaniaПроекти за общо 40 млн. евро представи пристанищната администрация в Констанца (Румъния), съобщиха от пресслужбата на компанията* пред Maritime.bg.

Румънците се борят за 35 млн. евро, с които да придобият многофункционален кораб за борба с пожари, влекач, два специализирани кораба за борба с нефтени разливи и малък танкер.

По този проект се предвижда и закупуване на мобилна техника за събиране на отпадъци от плавателни съдове, подобряване на инфраструктурата, включващо изграждане на централа за възобновяема енергия и съоръжения за събиране на хидрокарбонати в порт Мидия.

С 5 млн. евро ще бъде имплементирана постоянна система за „зелен“ мениджмънт, с която ще се следят нивата на замърсяване на въздуха и водите, нивата на шум и др.

През месец юли ще стане ясно дали съседите ще получат финансиране по механизъм „Свързана Европа“.

Maritime.bg припомня, че през м.г. в терминалите на Констанца бяха обработени 56,33 млн. тона товари. Отчетен е минимален ръст на товарооборота от 1,25%, в сравнение с предходната 2014 година (четете още тук).

Пристанище Констанца стана един от първите портове на Черно море, в които бяха поставени уникални, произведени в България, изкуствени рифове, които ще пречистват водите. Става дума за два модела вертикални модули – 7 и 12-метрови. Съоръженията са изработени от материал, който не замърсява околната среда и е достатъчно здрав, гъвкав и стабилен за да стане стабилна основа за морските организми, които ще обраснат по него (четете още тук).

През месец май в Констанца пък ще бъдат представени най-новите тенденции в морската индустрия на конференция „Black sea ports and Shipping 2016“ (четете още тук).

Още по темата:
Над 56 млн. тона товари са обработени в Пристанище Констанца за миналата година

Български изкуствени рифове чистят Пристанище Констанца

Над 30 експерти представят възможностите за развитие на Черноморските пристанища

| Всичко за Пристанище Констанца в страниците на Maritime.bg

* „Administratia Porturilor Maritime“ SA

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на