Пореден инцидент с австралийския ледоразбивач Aurora Australis

Aurora-AustralisАвстралийският ледоразбивач AURORA AUSTRALIS заседна край антарктическата станция Маусон, съобщи Австралийската антарктическа дивизия (ААД).

Съдът е снабдявал базата с провизии. При буря корабът е бил снесен върху плитчини в Horseshoe Harbour.

На борда на ледоразбивача има 67 изследователи. От ААД подчертават, че няма пострадали сред тях.

Бушуващата буря в района е причина за забавяне на изтеглянето на кораба, след което ще се извърши пълна оценка на щетите.

ААД работи с P&O Maritime Services – собственик на кораба, за осигуряване сигурността на екипажа и изследователите на борда му, уточняват от пресслужбата на компанията-собственик.

На 11 януари т.г. AURORA AUSTRALIS отплава от порт Хобарт за изследователска мисия край регион Кергуелен.

Maritime.bg припомня, че през 2012 г. AURORA AUSTRALIS попадна в леден плен на около 80 nm от бреговете на Антарктида. Тогава на борда му имаше 50 учени. Повече от две седмици бяха необходими за освобождаване на кораба (четете още тук).

През 2013 г. AURORA AUSTRALIS оказа съдействие на друг кораб, попаднал в ледена клопка – руският “Академик Шокалски”. Тогава на борда на руския съд имаше 74 пасажери (четете още тук)

Maritime.bg – Свят / Инциденти

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент