Пореден инцидент с австралийския ледоразбивач Aurora Australis

Aurora-AustralisАвстралийският ледоразбивач AURORA AUSTRALIS заседна край антарктическата станция Маусон, съобщи Австралийската антарктическа дивизия (ААД).

Съдът е снабдявал базата с провизии. При буря корабът е бил снесен върху плитчини в Horseshoe Harbour.

На борда на ледоразбивача има 67 изследователи. От ААД подчертават, че няма пострадали сред тях.

Бушуващата буря в района е причина за забавяне на изтеглянето на кораба, след което ще се извърши пълна оценка на щетите.

ААД работи с P&O Maritime Services – собственик на кораба, за осигуряване сигурността на екипажа и изследователите на борда му, уточняват от пресслужбата на компанията-собственик.

На 11 януари т.г. AURORA AUSTRALIS отплава от порт Хобарт за изследователска мисия край регион Кергуелен.

Maritime.bg припомня, че през 2012 г. AURORA AUSTRALIS попадна в леден плен на около 80 nm от бреговете на Антарктида. Тогава на борда му имаше 50 учени. Повече от две седмици бяха необходими за освобождаване на кораба (четете още тук).

През 2013 г. AURORA AUSTRALIS оказа съдействие на друг кораб, попаднал в ледена клопка – руският „Академик Шокалски“. Тогава на борда на руския съд имаше 74 пасажери (четете още тук)

Maritime.bg – Свят / Инциденти

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър