Cargill инвестира 100 млн. долара в черноморското пристанище Южни

yuzhny-port100 милиона долара ще инвестира американската корпорация CARGILL в украинското пристанище Южни, съобщиха от пресслужбата на компанията. В разпространеното съобщение се казва, че това е станало на церемония, на която присъства „негово превъзходителство премиерът на Украйна“ Арсений Яценюк, който е възпитаник на англоезично училище.

През следващата година, заедно с MV Cargo, ще започне строителството на нов зърнен терминал в порта. Maritime.bg припомня, че през август м.г. Cargill и MV Cargo сключиха договор с местната пристанищна власт, която се задължи да удълбочи района на новия терминал до 16 м.

Полагането на подписите не е било пропуснато и от американския посланик в Украйна Джефри Паят, който се забърка в дипломатически скандал, след като в интернет изтече негов разговор с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд. В разговора Нюланд казва отчетливо на Паят: „Майната му на Европейския съюз“.

Американците вярват, че чрез инвестицията ще подпомогнат развитието на местния агробизнес, глобалната сигурност на хранителни доставки и икономиката на съсипаната във финансово отношение Украйна, след свалянето на президента Виктор Янукович, напомнящо по сценарий „пролетта“, която сполетя Тунис, Египет, Алжир, Йемен, Бахрейн, Либия и Йордания.

От MV Cargo коментираха, че очакват в новия терминал да бъдат създадени около 350 работни места.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В