Борим се за 10 млн. евро по механизма Свързана Европа

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин"
Пристанище Видин – Център, снимка: „Пристанище Видин“

Проектни предложения за общо 10 млн. евро за водния сектор са подадени по втората покана на Механизма за Свързана Европа (Кохезионен пакет), съобщават от МТИТС. Става дума за три проекта на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Проект “Rix Comex” предвижда идентифициране и прилагане на речни информационни услуги на ниво коридор. Страни партньори в проекта са Унгария, Словакия, Хърватска и Чехия.

Вторият проект, подаден от ДП „Пристанищна инфраструктура“ е “Bulris Evolution”, който цели да бъдат надградени дейностите по предишните проекти “IRIS Europe 3” и BULRIS, свързани с речните информационни системи за управление на корабоплаването по река Дунав.

Третият проект “Vidin Connect” включва провеждане на предпроектно проучване за изграждане на интермодален терминал в град Видин.

430 млн. евро пък е общата стойност на всички подадени проекти в сектор „Транспорт“.

В железопътния сектор, НКЖИ кандидатства с проекти за модернизация на жп отсечките Волуяк – Драгоман и Костенец – Септември, както и за изграждане на ERTMS по жп направлението София – Перник – Радомир – Кулата. Общата стойност на подадените три железопътни проекта е малко над 230 млн. евро.

ДП „Ръководство на въздушното движение“, в партньорство с още 13 европейски държави, кандидатства по съвместен проект за управление на въздушното движение. Дружеството участва в дейностите, свързани с изграждане на мрежа за сътрудничество при управление на въздушното движение и изграждане на система за широкообхватно управление на обмяната на въздушна информация. Стойността на българското участие в проекта е 3,6 млн. евро.

Очаква се резултатите от оценката на проектите да бъдат обявени в средата на годината.

Maritime.bg припомня, че конкурентния на българските пристанища порт в Констанца (Румъния) се бори самостоятелно за 40 млн. евро. Единият проект на румънците е за 35 млн. евро, с които да придобият многофункционален кораб за борба с пожари, влекач, два специализирани кораба за борба с нефтени разливи и малък танкер.

| Още по темата: Пристанище Констанца иска 40 млн. евро за кораби и инфраструктура

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на