Строителството на най-големия „зелен“ контейнеровоз

mv-barzanШест контейнеровоза с капацитет 18,800 TEU строи арабската UASC в южнокорейските корабостроителници Hyundai Samho Heavy Industries (HSHI). През миналата година компанията прие първия кораб от серията – 400-метровия BARZAN.

В интернет наскоро бе публикуван клип, показващ строителството на кораба, който е определян като „най-зелен“ сред новите контейнеровози-гиганти.

Съдът е получил нотация „Gas ready“ от DNV GL, индексът EEDI на BARZAN е с близо 50% по-нисък от лимитите, на които трябва да отговарят корабите през 2025 г., според разпоредбите на IMO.

Освен серията от 6 контейнеровоза, арабската UASC поръча и 11 контейнеровоза с капацитет по 15 000 TEU, също от новата еко-генерация.

Съдовете от този тип се характеризират с нови ефективни технологии, оптимизация на пропулсивните уредби и дизайн, с което значително се намалява влиянието над околната среда.

Maritime.bg – Свят / Видео

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за