Строителството на най-големия „зелен“ контейнеровоз

mv-barzanШест контейнеровоза с капацитет 18,800 TEU строи арабската UASC в южнокорейските корабостроителници Hyundai Samho Heavy Industries (HSHI). През миналата година компанията прие първия кораб от серията – 400-метровия BARZAN.

В интернет наскоро бе публикуван клип, показващ строителството на кораба, който е определян като „най-зелен“ сред новите контейнеровози-гиганти.

Съдът е получил нотация „Gas ready“ от DNV GL, индексът EEDI на BARZAN е с близо 50% по-нисък от лимитите, на които трябва да отговарят корабите през 2025 г., според разпоредбите на IMO.

Освен серията от 6 контейнеровоза, арабската UASC поръча и 11 контейнеровоза с капацитет по 15 000 TEU, също от новата еко-генерация.

Съдовете от този тип се характеризират с нови ефективни технологии, оптимизация на пропулсивните уредби и дизайн, с което значително се намалява влиянието над околната среда.

Maritime.bg – Свят / Видео

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на