3500 пристанищни работници протестират срещу нелегитимен синдикат в Пристанище Мариупол

mariupol23 500 пристанищни работници и служители протестират срещу действията на нелегитимен синдикат, който опитва да действа в Пристанище Мариупол, Украйна, съобщават местни медии.

Действащите синдикални организации в пристанището подписаха декларация, с която осъждат действията на нелегитимен синдикат, който прави опити да „разедини трудовия колектив и дестабилизира диалога с ръководството на пристанището“.

Протестиращите твърдят, че отделни лица, водени от личните си финансови интереси, се опитват да се присъединят с псевдо-синдикат в действащия Колективен трудов договор в пристанището.
Синдикалните организации дори отказват преговорите с ръководството на пристанището, заради действията на външните лица.

„Ръководството на пристанището прави всичко възможно за увеличаване на товарооборота, както и да не бъдат съкращавани работници“, каза председателят на синдиката ММТП Игор Анашкин, добавяйки че действащите и приети синдикални организации са в постоянен диалог с ръководството на порта, защитавайки интересите на своите членове.

Директорът на пристанището пък увери работниците, че намаляването на товарооборота е свързано с обективни обстоятелства. „Нашата цел е развитието. Длъжни сме да оставим стабилно и работещо предприятие за бъдещите поколения“, подчерта още Александър Олейник.
mariupol1
За да се противопостави на „новия профсъюз“ в Мариупол пристигна и председателят на Украинския национален профсъюз на работещите в морската индустрия Михаил Киреев. Той изрази възмущението си от опитите за раздор в пристанището, което правят „новоизлюпили се борци за правата на пристанищните работници“. По думите на Киреев Колективния трудов договор в пристанището е сред най-добрите в транспортните предприятия в страната.

Пред местните медии много пристанищни работници заявиха, че няма да се поддадат на интригите, които плетат „шепа хора“, обявили се за „новите месии и нови синдикати“.

„С действията на новите синдикати се пречи на бъдещото развитие на пристанището. Това е чист тормоз! Тези хора на първо място са некомпетентни, вече са изгонени един път от пристанището, сега опитват с този нелегитимен синдикат. Колективът никога няма да се поддаде“, коментира докер от порта.

Действащите синдикални организации планират да атакуват в съда включването на псевдо-синдиката в организацията на Профсъюзите на работещите във въгледобивната промишленост и гарантират, че няма да допуснат новата организация в пристанището.mariupol

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота