К.д.п. Александър Калчев, БМФ: Спускаме първи кораб от новата серия за 150 млн. долара

aleksandar-kalchev
К.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на „Параходство Български морски флот“ АД

Параходство „Български морски флот“ спуска на вода първия от 6-те нови супермодерни кораба, в които инвестира над 150 млн. долара. Това съобщи за „Стандарт“ изпълнителният директор на компанията Александър Калчев. 42300-тонният бълкер „Руен“ ще бъде спуснат на вода от голяма китайска корабостроителница край Шанхай навръх 8-ми март, обясни Калчев.

bmf-novi-korabiТова е първият кораб с нов екологичен дизайн, разработен специално по поръчка на БМФ от финландската компания Bluetech, допълни той. Става въпрос за високоефективни кораби с подобрени хидродинамични характеристики на корпуса, които заради постигнатото ниско съпротивление във водата харчат до 45% по-малко гориво в сравнение със съдовете от същия тип, които БМФ оперира сега. До два или три месеца очакваме да приключат довършителните работи по „Руен“ и в края на май да вдигнем флага, обясни Калчев.

Това е първият ни нов кораб за тази година, каза изпълнителният директор.

До декември БМФ ще получи още два кораба от същия тип, чиито имена ще са „Рила“ и „Рожен“.

БМФ пази традицията за наименоване на корабите, като бълкерите носят имена на върхове, танкерите – на реки и т.н., обясни Калчев. Останалите три кораба от общата инвестиция от 150 млн. долара БМФ ще получи догодина. И 6-те нови кораба са с ледови клас и специални размери, за да плават в големи географски ширини и в езерата на Северна Америка.

Миналата година БМФ обнови флота си с други 4 кораба. Компанията купи 5-годишни многоцелеви бълкери – 30 300-тонните „Белмекен“ и „Персенк“ и 32 600-тонните „Каменица“ и „Козница“, припомни Александър Калчев.

Приключихме 2015 г. на печалба въпреки изключително слабия пазар, коментира още изпълнителният директор на параходството. БМФ е една от малкото корабни компании в Европа, които излизат на плюс за миналата година, подчерта Калчев. От началото на годината обаче фрахтът удари нови, още по-ниски нива, които са рекордни за последните няколко десетилетия, каза изпълнителният директор на параходство БМФ Александър Калчев.

Още по темата:

Два нови кораба строят за Параходство Български морски флот в Китай

Български морски флот купува четири нови „зелени“ кораба

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на