Контраадмирал Иван Вариклечков и неговото време

В Община Варна беше представена книгата „Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 – 1974 г.) и неговото време” с автори Мариана Кръстева, Атанас Панайотов и Георги Антонов.

Изданието – биографично изследване е посветено на 120-годишния юбилей от рождението му.

Съдбата на контраадмирал Вариклечков е своеобразно огледало на превратностите на българския ХХ век. Той участва в Балканската и в Първата световна война, през 20-те години ръководи Дунавската флотилия, двукратно е начело на Българския военен флот – през 1933-1935 и 1937- 1939 г. През 1936 г. е флигел адютант на цар Борис ІІІ. Противопоставил се на обвързването на България с Германия в навечерието на Втората световна война, борил се за увеличаване боеспособността на флота, той се сблъсква с висшите военни и държавни кръгове и техните интереси, поради което е уволнен на върха на военната си кариера. След 1944 г. е преследван от властите и тайните служби на социалистическа България. През целия си живот Иван Вариклечков е последователен в отстояването на професионалните, политическите и моралните си принципи. Въпреки качествата му като военноморски деец и приносът за развитието на военноморските сили на България, името му остава десетилетия наред извън казионната историческа и популярна литература, пише Морски вестник.

В предговора към изданието, авторите посочват: 
Появата на настоящата книга стана възможна след промените в политическото битие и мислене след 1989 г. – откритият интерес към умишлено пренебрегваните до тогава личности от родната история; отварянето на секретните архиви; осмеляването да се преосмислят наложените в миналото етикети на хора и събития. Това издание не би могло да поеме своя път към читателя без финансовата подкрепа на Община Варна.
Документалното обезпечаване дължим на проучвателската дейност на нашият колега и пръв изследовател на делото на контраадмирал Вариклечков капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов (1928 – 2008 г.), както и на самостоятелни проучвания в централни, частни и ведомствени архиви. Неоценим принос имат и наследниците на Иван Вариклечков, които ни предоставиха съхраненото семейно архивно богатство. Емоционално бяхме подкрепяни и стимулирани от днешното поколение военни моряци от Българските военноморски сили и от Съюза на подводничарите в Република България.

Илюстрациите са подбрани от съхранените семейни албуми на наследниците на адмирала, фонда на Военноморския музей, факсимилета на документи от Държавния военноисторически архив, публикации на статии и монографии, фонда на градския исторически музей – гр. Самоков, и от сайта “Изгубената България”. С благодарност към всички лица и институции, които ни помогнаха, представяме на читателите личността на един български адмирал, така както го очертават фактите – в безпристрастните административни документи; през погледа на неговите колеги в професията, на началниците му – министри и владетел; в донесенията на агентите от Държавна сигурност и преписките в народната милиция … на приятели и противници.

С настоящата книга правим поклон пред делото и личността на един достоен българин от името на всички, които заедно с нас са съпричастни към търсенето на истината и непримирими към налаганите догми в осмислянето на нашето минало.”

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за