Данаил Папазов: Отдаването на концесия на пристанище Варна не може да се нарече кражба


Пристанище Варна е стратегическо предприятие в българската транспорта система и бъдещото му развитие е важно както за района, така и за страната. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Данаил Папазов, директор на пристанище Варна.

Това е и причината бъдещото развитие на пристанището да предизвиква сериозни дебати между политическите партии на регионално и национално ниво. Според Данаил Папазов отдаването на концесия на пристанище Варна не може да се нарече кражба.

„На мен не ми е известна друга възможност за една публична държавна собственост като пристанище Варна – да бъде концесионирана или да се стопанисва с държавен оператор, както в момента”, заяви Папазов и допълни, че към настоящия момент българското законодателство позволява само това.

Държавата през годините е закъсняла с инвестициите в този сектор и за да бъде наваксано това изоставане, е нужно стъпването на сериозен инвеститор в операторската дейност на пристанище Варна. По този начин с бързи темпове ще се настигнат конкурентните пристанище Констанца, Одеса и Истанбул.

За концесията на пристанище Варна има заявени сериозни интереси от български и чужди инвеститори. „Това са белгийски, немски и арабски фирми, които се интересуват от бъдещето на пристанището и от неговото концесиониране”, каза още Данаил Папазов. Към транспортното министерство са сформирани работни групи, които подготвят сравнителни анализи относно процедурата по даване на концесия на пристанище Варна.

maritime.port.bg – Морска политика

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър