Големият губещ в контейнерните превози в Черно море

6107752 294 848 TEU са обработени в контейнерните терминали на Черно море, а от тях пълни са били 1 628 797 единици. Това съобщиха пред Maritime.bg от украинското анализаторско бюро „Информал“.

Анализаторите отчитат близо 13% спад на преминалите пълни контейнери през черноморските портове.

Само в българските и румънските пристанища този показател е с положителен знак, подчертават от „Информал“. Maritime.bg припомня, че в началото на миналия месец от Пристанище Варна съобщиха, че се отчита ръст при обработката на контейнери. През 2015-а година те са с 5% повече или над 135 хил. единици.

Украйна отчита най-голям спад в контейнерния товарооборот. В разкъсваната от финансови проблеми страна, след свалянето с преврат на президента Виктор Янукович, са обработени 26,10% по-малко контейнери – видим знак за състоянието на местната икономика.

В пристанищата на Черно море в Русия и Грузия също е отчетен спад от около 13%.

Най-много контейнери и през миналата година са обработени в терминалите на Пристанище Констанца, следвани от APMT Poti, NLE (Новоросийск), HPC (Украйна) и NUTEP (Новоросийск).

През миналата година MAERSK е изместила MSC от класацията за контейнерните превозвачи, следвани на трета позиция от CMA CGM, турската ARKAS и ZIM. Тези компании са контролирали 74,10% от пазара.

Още по темата четете тук

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес