Строят ветроходен център и сграда за пилотската станция в Бургас

ORKA_1Сграда за ветроходен център и за нуждите на „Пилотска станция – Бургас“ ще бъде построена в южния черноморски град, научи Maritime.bg. Новата сграда ще изникне в терминал „Бургас Изток – 1“, а ДП „Пристанищна инфраструктура“ вече обяви обществена поръчка с прогнозна стойност 150 000 лева.

Бъдещият ветроходен център и сграда за „Пилотска станция – Бургас“ ще бъде построен за четири месеца, според изискването на ДП „Пристанищна инфраструктура“, което ще осигури градежа със собствени средства.

В бъдещия си двуетажен морски дом, пилотите и ветроходците ще бъдат разделени. Ветроходният център има спортни, образователни, административни и представителни фукции. На първия етаж ще бъдат изградени кафе, съблекални и санитарни възли, а на втория ще бъдат разположени зали за обучение, пресконференции, подготвителни клиники, както и административни офиси.

В частта за „Пилотска станция – Бургас“ се предвиждат само административни офиси и кабинети и на двата етажа.

Мястото за швартоване и домуване е на кейовата стена на яхт клуба на 0-во корабно място, а с останалата част от територията бъдещият морски дом ще се свърже с новопостроена улица, преминаваща успоредно на вълнолома.

Maritime.bg припомня, че през м.г. в „Пристанище Бургас” ЕАД бяха открити новопостроените яхтени халета. Година по-рано беше открито първото основно хале за съхранение и обслужване на яхтите. Едното от новите халета е основно, а другото е ремонтно. Общатата застроена площ на двете халета е 420 кв. м.

Яхтеният комплекс в Марина Порт Бургас е най-големият по българското Черноморие и ще се ползва както от пристанището, така и от двата бургаски ветроходни клуба – Яхт Клуб Порт Бургас и Яхт Клуб Черноморец, коментираха тогава пред Nautica.bg от порта.

С построяването на халетата значително се подобряват условията на територията на Марината при провеждането на национални и международни регати. През 2017 г. Пристанище Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по ветроходство в клас Оптимист, а през тази година най-добрите световни състезатели в този клас ще проведат официални тренировъчни гонки.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по