Строят ветроходен център и сграда за пилотската станция в Бургас

ORKA_1Сграда за ветроходен център и за нуждите на „Пилотска станция – Бургас“ ще бъде построена в южния черноморски град, научи Maritime.bg. Новата сграда ще изникне в терминал „Бургас Изток – 1“, а ДП „Пристанищна инфраструктура“ вече обяви обществена поръчка с прогнозна стойност 150 000 лева.

Бъдещият ветроходен център и сграда за „Пилотска станция – Бургас“ ще бъде построен за четири месеца, според изискването на ДП „Пристанищна инфраструктура“, което ще осигури градежа със собствени средства.

В бъдещия си двуетажен морски дом, пилотите и ветроходците ще бъдат разделени. Ветроходният център има спортни, образователни, административни и представителни фукции. На първия етаж ще бъдат изградени кафе, съблекални и санитарни възли, а на втория ще бъдат разположени зали за обучение, пресконференции, подготвителни клиники, както и административни офиси.

В частта за „Пилотска станция – Бургас“ се предвиждат само административни офиси и кабинети и на двата етажа.

Мястото за швартоване и домуване е на кейовата стена на яхт клуба на 0-во корабно място, а с останалата част от територията бъдещият морски дом ще се свърже с новопостроена улица, преминаваща успоредно на вълнолома.

Maritime.bg припомня, че през м.г. в „Пристанище Бургас” ЕАД бяха открити новопостроените яхтени халета. Година по-рано беше открито първото основно хале за съхранение и обслужване на яхтите. Едното от новите халета е основно, а другото е ремонтно. Общатата застроена площ на двете халета е 420 кв. м.

Яхтеният комплекс в Марина Порт Бургас е най-големият по българското Черноморие и ще се ползва както от пристанището, така и от двата бургаски ветроходни клуба – Яхт Клуб Порт Бургас и Яхт Клуб Черноморец, коментираха тогава пред Nautica.bg от порта.

С построяването на халетата значително се подобряват условията на територията на Марината при провеждането на национални и международни регати. През 2017 г. Пристанище Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по ветроходство в клас Оптимист, а през тази година най-добрите световни състезатели в този клас ще проведат официални тренировъчни гонки.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на