Тръгва процесът срещу моряците от кораб „Св. Николай“

Дойчин Дойчев на организирана от Maritime.bg среща с роднините.
Дойчин Дойчев на организирана от Maritime.bg среща с роднините на моряците от кораб „Св. Николай“.

Тръгва делото срещу българските моряци от кораб „Св. Николай“, научи ексклузивно Maritime.bg. Процесът, който се точи от близо четири години, ще стартира на 14 март в Испания.  Кораб „Св. Николай“ бе арестуван на 13 август 2012 г. На борда му, както твърдят властите в Испания, е имало 2,7 тона кокаин.

Към момента в испанските затвори са капитанът, старши помощник-капитанът, главният механик и един от моряците на кораба, който бе менажиран от скандалния Дойчин Дойчев.

Насрочените от испанския съд дати.
Насрочените от испанския съд дати.

Преди няколко дни моряците, които бяха освободени под гаранция и се завърнаха в България, са получили призовки за старт на процеса. Интересно е да се отбележи, че испанският съд е насрочил множество дати за заседания, които ще продължат до 5 юли. Това означава, че българите ще престоят няколко месеца в Испания. Не е ясно как и с какви средства ще живеят там, тъй като от години нито един от тях не получава възнаграждение и не може да практикува професията си.

Испанският съд обаче все още няма никакви доказателства за съпричастността към трафика на дрогата. По информация на Maritime.bg все още не са провеждани и разпити, а следствието, което се проточи над 3 години, не отговаря на въпроса защо на българите не е показана дрогата още на самия кораб и защо не е отворен VDR-а на „Св. Николай“. Припомняме, че театрално българите бяха заставени да се качват и слизат по трапа на кораба за да бъдат снимани пред струпаната дрога на пирса в Кадис.

Испания претендира за над 6-годишни присъди за екипажа, а за капитана 9 г. зад решетките, както и солени глоби. По процеса, който разсипа съдбите на 21 български семейства, са сменени 7 прокурори, тъй като изглежда никой в Испания не може да „измисли“ смислено обвинение. Испанският съд, прокуратура и следствие предубедено хвърлят вината над екипажа, въпреки че за целия свят е ясно, че 21 моряци не могат да организират толкова сериозен трафик, ако изобщо на кораба е имало наркотици.

Впечатление прави и фактът, че насрочените заседания ще преминат под пълно медийно затъмнение, нито една камера няма да бъде допусната в залата, затвърждавайки още повече съмненията за „чистотата“ на процеса и след обявеното изчезване на част от дрогата от полицейски склад в Испания.

В България все още никой не е установил как и защо спецпрокуратурата оневини сочения тогава от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственика Дойчин Дойчев, както и кой позволи да бъде издадено разрешение за ареста на кораба, което обаче пристига в Испания три дни след зрелищната акция.

От дистанцията на изминалите близо четири години, този процес изглежда още по-ясно съшит с бели конци и не без активното бездействие на българските власти, остава само въпросът – кой изтъргува 21 български моряци и техните семейства?

| Още по темата: Близки на моряците от „Св. Николай“: Мъжете ни са изкупителната жертва! Дойчин в същото време: Светителю отче Николае, моли Бога за нас!

Д. Велев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на