Ферибот „Дружба“ се включва по „Пътя на коприната“

IMG_3990Китайската държавна компания Zhengzhou International Hub Development and Construction Co., Ltd. (ZIH) сключи споразумение за сътрудничество с българска компания, съобщиха от пресцентъра на МТИТС. ZIH е държавна китайска компания, оперираща в областта на транспорта и логистиката. Представители на компанията посетиха преди седмици българските пристанища, за да се запознаят с техническото им състояние.

В присъствието на Антон Гинев, между българска компания и китайската ZIH бе подписано споразумение за сътрудничество. Документът е с обхват – сътрудничество, коопериране и съвместно опериране на линията Джънджоу – Бургас, вкл. с български ферибот, като основна част от новия „Път на коприната“, при който Бургас ще бъде входна врата за Европа и първа европейска дестинация.

В морския град контейнерите ще бъдат натоварени на блок влак към Хамбург. Маршрутът на товарите, превозвани с ферибот е от китайската провинция Хенан – Казахстан – Каспийско море – Баку – Грузия – Черно море през Бургас и продължава с блок влак към Западна Европа.

Според Флагман от българска страна договорът е подписван от фирма „Деспред“ АД, собственост на бизнесдамата Цветелина Бориславова, което притежава „Порт България Уест“ и ферибот „ДРУЖБА“.

“Деспред“ АД е бившо държавно предприятие, чийто основен капитал в момента е собственост на “Сиесайеф” АД и свързаното с него „Перла Мениджмънт“ ЕООД. „Сиесайеф“ АД е управлявано и официално представлявано от Цветелина Бориславова, а освен нея в Борда на директорите са Иван Добревски и Васил Симов.

През 2013 година „Сиесайеф“ АД купи „Фиш порт“ Бургас, а след това и пристанището на „Черноморски риболов“. Още тогава Цветелина Бориславова анонсира, че има сериозни планове за порта.

Партнирането с китайската държавна компания със сигурност ще превърне компанията в безспорен лидер в сектора. Не е ясен обемът на товарите, които ще минават през Бургас, но предвид факта, че провинция Хенан е една от водещите икономически сили в Поднебесната империя, очакванията са за изключително сериозен поток.

Maritime.bg припомня, че през миналия месец китайска правителствена делегация посети пристанищата във Варна и Бургас. В китайската делегацията присъстваха и представители на най-голямата инфраструктурна компания в Китай, а водач бe зам.-председателят на Националната комисия за развитие и реформи на Китай Нин Джидзъ (още по темата тук).

„ДРУЖБА“ е пореден български ферибот, който се включва в „Пътя на коприната“. Припомняме, че през януари т.г. в Пристанище Иличевск (Украйна) се състоя тържественото откриване на нова международна линия по маршрут Украйна – Грузия – Азербайджан – Казахстан – Китай. Тържеството се състоя на борда на ферибота „Героите на Севастопол“, който е в състава на Параходство „Български морски флот“ АД.  Началото на новата линия бе демонстрационен рейс с 20 празни контейнера, които трябва да бъдат превозени до Китай и върнати обратно, пълни със стока. Украйна избра за свой партньор в черноморската част на линията Параходство „Български морски флот” АД, което оперира с двата ферибота „Героите на Севастопол“ и „Героите на Одеса“ (още по темата тук).

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.