Български моряци да бъдат наемани на корабите по офшорните проекти у нас

shellРежим за наемане на определен процент български моряци на корабите, които ще разработват офшорните проекти в родни води. Тази инициатива стартираха български моряци в социалните мрежи, посочвайки че това е практика в много държави.

Първоначално предложението е за изготвяне на петиция до Министерския съвет, в която да бъде представена допълнителната добавена стойност за икономиката ни при въвеждане на подобно изискване.

Специалисти дават за пример офшорни проекти в Бразилия, където екипажите на корабите са заети до 60% от местни моряци.

Петицията да бъде представена през депутат на ресорния министър, който, ако се съобрази, да внесе предложение в Министерски съвет и да заложи условията в следващите търгове, съветва друг спец с богат политически опит.

За инициативата вече са информирани морски неправителствени организации, като предстоят разговори за оформянето й.

Maritime.bg припомня, че в края на миналия месец бе подписан договор за търсене и проучване за нефт и природен газ в блок „Силистар“ за срок от 5 години с Shell. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Очаква се „Шел“ да вложи в проучванията близо 19 млн. евро, а държавата ще получи бонус от 4.9 млн. евро (още по темата тук).

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на