Български моряци да бъдат наемани на корабите по офшорните проекти у нас

shellРежим за наемане на определен процент български моряци на корабите, които ще разработват офшорните проекти в родни води. Тази инициатива стартираха български моряци в социалните мрежи, посочвайки че това е практика в много държави.

Първоначално предложението е за изготвяне на петиция до Министерския съвет, в която да бъде представена допълнителната добавена стойност за икономиката ни при въвеждане на подобно изискване.

Специалисти дават за пример офшорни проекти в Бразилия, където екипажите на корабите са заети до 60% от местни моряци.

Петицията да бъде представена през депутат на ресорния министър, който, ако се съобрази, да внесе предложение в Министерски съвет и да заложи условията в следващите търгове, съветва друг спец с богат политически опит.

За инициативата вече са информирани морски неправителствени организации, като предстоят разговори за оформянето й.

Maritime.bg припомня, че в края на миналия месец бе подписан договор за търсене и проучване за нефт и природен газ в блок „Силистар“ за срок от 5 години с Shell. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Очаква се „Шел“ да вложи в проучванията близо 19 млн. евро, а държавата ще получи бонус от 4.9 млн. евро (още по темата тук).

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за