Нова подводница за Черно море прие руският флот

4196958
ТАСС

Пета поредна съвременна подводница ще приеме руският флот. На 18 март на вода ще бъде спусната подводница „ВЕЛИКИЙ НОВГОРОД“, която ще се присъедини към Черноморския флот на РФ.

Съдът е построен в Адмиралтейските корабостроителници в Сант Петербург и ще бъде приета на 110-ата годишнина от създаването на руския подводен флот.

Русия вече има четири подводници от класа „Варшавянка“.

През декември една от тях – „РОСТОВ НА ДОН“, нанесе ракетен удар от Средиземно море по цели на Ислямска държава в сирийската провинция Рака.

Общо за Черноморския флот се планират 6 подводници от проект 636.3. Те се отличават с много ниско шумово ниво от останалите подводни лодки в руския флот.

Междувременно стана ясно, че бойният кораб от Черноморския флот „Сметливий“ е напуснал Севастопол с курс към черноморските проливи, съобщи в неделя пред ТАСС началникът на отдела за информационно осигуряване на Черноморския флот капитан I ранг Вячеслав Трухачов.

„На 7 март корабът ще навлезе във водите на Средиземно море, където в съответствие с плана на похода ще изпълнява задачи в състава на постоянната групировка кораби на руския ВМФ в региона“, каза той.

В момента в състава на средиземноморската групировка на ротационен принцип изпълняват задачите си над 15 бойни кораба и спомагателни кораби от Северния, Тихоокеанския, Балтийския и Черноморския флот.

Още по темата: Британският флот показва мускули в Бургас, Русия разполага най-съвременната си подводница в Черно море

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на