Изнасяме улова калкан в Турция

riboloven-korabУловът на калкан по Добруджанското Черноморие основно заминава за Турция, разкриха местни рибари. Цената, която търговците на едро плащат на рибарите за килограм, е добра – между 23 – 25 лв. В южната ни съседка цената на вкусната риба се търгува от 50 до 80 лири (30 – 49 лв.), съобщи Монитор.

В момента уловът на калкан е добър, казват още риболовци, но в същото време изказват недоволство от квотата за България, отпусната от ЕС. От 2007 г. досега тя не е мръднала – 50 т.

Количеството на калкана в нашето море намалява, но самите рибари твърдят, че правят всичко възможно да опазят редкия вид. В най-голямото сдружение на рибарите – „Черноморски изгрев“, където членуват общо 50 риболовни кораба, квотите са разпределени по равно и половината от корабите не излизат за калкан, именно, за да опазят вида. Освен от квотата за страната ни, рибарите са недоволни от безсилието на компетентните органи да се преборят с незаконния улов.

По закон може да се лови калкан с дължина минимум 45 см, но бракониери хващат малки екземпляри от по 30 см и вместо да ги пускат обратно във водата, ги продават. Ако в менюто на един ресторант се предлага пържен цял калкан на тиган, значи е бракониерски, отсичат рибарите.

Освен на калкан, в момента е разрешен и уловът на черноморска акула. Според рибарите от Добруджанското Черноморие, това е друг парадокс. Те не излизат за акула, защото по това време на годината пасажите са основно в румънски териториални води. Заради това, че нашите рибари не ловят акула, ЕК настоява да се забрани за известно време уловът й.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на