Изнасяме улова калкан в Турция

riboloven-korabУловът на калкан по Добруджанското Черноморие основно заминава за Турция, разкриха местни рибари. Цената, която търговците на едро плащат на рибарите за килограм, е добра – между 23 – 25 лв. В южната ни съседка цената на вкусната риба се търгува от 50 до 80 лири (30 – 49 лв.), съобщи Монитор.

В момента уловът на калкан е добър, казват още риболовци, но в същото време изказват недоволство от квотата за България, отпусната от ЕС. От 2007 г. досега тя не е мръднала – 50 т.

Количеството на калкана в нашето море намалява, но самите рибари твърдят, че правят всичко възможно да опазят редкия вид. В най-голямото сдружение на рибарите – „Черноморски изгрев“, където членуват общо 50 риболовни кораба, квотите са разпределени по равно и половината от корабите не излизат за калкан, именно, за да опазят вида. Освен от квотата за страната ни, рибарите са недоволни от безсилието на компетентните органи да се преборят с незаконния улов.

По закон може да се лови калкан с дължина минимум 45 см, но бракониери хващат малки екземпляри от по 30 см и вместо да ги пускат обратно във водата, ги продават. Ако в менюто на един ресторант се предлага пържен цял калкан на тиган, значи е бракониерски, отсичат рибарите.

Освен на калкан, в момента е разрешен и уловът на черноморска акула. Според рибарите от Добруджанското Черноморие, това е друг парадокс. Те не излизат за акула, защото по това време на годината пасажите са основно в румънски териториални води. Заради това, че нашите рибари не ловят акула, ЕК настоява да се забрани за известно време уловът й.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по