ЕП иска по-ниски цени на пристанищните услуги в съюза

pristanishte-konstanca-2Увеличаване на ефективността и намаляване на цените за услугите в пристанищата в ЕС. Такова предложение подкрепиха членовете на Европейския парламент, което има за цел да се постигне по-голяма прозрачност при определяне на тарифите за съпътстващите пристанищната дейност услуги, с което парламентът цели ограничаване на нелоялните пазарни практики.

Настоящите модели на управление ще продължат да съществуват, само при спазване на минимални стандарти, предаде ЕurActiv. Първоначалното предложение на ЕК бе за свободен достъп до пазара като общ принцип в предоставянето на пристанищни услуги, но Европейският парламент настоя, че „единният модел не е подходящ, като се има предвид разнообразието на организационните системи в съюза“.

ЕП внесе изменение в законодателството, което гарантира бъдещото съществуване на действащите управленски системи на национално ниво.

Европейското законодателство в областта на единния пазар за услуги продължава да е повод за притеснение в пристанищния сектор, поради възможността за повишаване на конкуренцията и загуба на инвестиции. А предстоящото решение на Съда на ЕС би могло да докаже именно това.

Прочетете цялата публикация на EurActiv тук

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният