50 младежи се качват на ветроходите на „Тол Шипс“

50 юнги се качват на ветроходите на „Тол Шипс“-DSC_4077Петдесет млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от „Тол Шипс“ и да участват като практиканти в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Морската столица на България ще бъде за трети път домакин на престижното състезание от 1 до 4 октомври. Подготовката за морското събитие тече с пълна сила. След старта на кампанията за набиране на доброволци, вече е в ход още една – намиране на спонсори за осигуряване на средства за плаването на практикантите.

Не е задължително кандидатите за практиканти да имат някаква предварителна подготовка по ветроходство или професионална морска перспектива. С качването си на борда, те ще преминат щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване на море. Освен това ще се запознаят в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда, обясниха от спортната дирекция на общината. От практиканта ще се изисква да живее според режима на кораба, да носи вахта, да усвои работата на палубата и управлението на ветрилата. Той ще участва в поддръжката и ще работи в екип сред международен екипаж. Юнгите ще трябва да спазват желязната дисциплина на борда и да си изградят критерии за самодисциплина, както и да придобият редица други качества, формиращи характера им за цял живот.

От средата на февруари започна кампанията за набиране и подготовка на т.нар. офицери за свръзка. Това са около 70 души доброволци, разпределени по 2-4 души на кораб в зависимост от броя на екипажа. Те са живата и постоянна връзка между ветроходите и организаторите. Доброволците ще оказват пълно съдействие на капитана и екипажа при следването на програмата на пребиваването на кораба във Варна, участие в екскурзии, състезания, културни мероприятия, медицинска и спешна помощ, проблеми на борда и други. Офицерите за свръзка ще бъдат подготвени и за оказване съдействие на посетителите, уточниха от дирекция „Спорт“.

Задължително условие на кандидатите за доброволци е да ползват отличен писмен и говорим английски език, да са на възраст над 19 години, да са отговорни, да умеят да вземат бързи и правилни решения, да бъдат дисциплинирани и да могат да издържат извънредното натоварване в продължение на седем дни. За да има избор организаторите на домакинството очакват поне 160-170 кандидати. До този момент има подадени 60 заявления. В сайта на регатата е публикуван формуляр за кандидата, а на 24 март е първото събиране за подбор на доброволците.

От Дирекция „Спорт“ на Община Варна съобщиха още, че продължава кореспонденцията с корабите, вече има писмени заявки от „Мир“(Русия), „Бодрум“ (Турция) и “Погория“ (Полша), както и устни потвърждения за участие от „Мирча“ и „Адорнате“ от Румъния, „Калиакра“ и „Роял Хелена“ от България.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по