Руският флот купува делфини

delfiniМинистерството на отбраната на Руската федерация обяви обществена поръчка за делфини. На военните им трябват 5 от умните бозайници, за които са обявили цена от 1.75 млн. рубли (малко под 44 хил. лева), предаде ТАСС, информира Труд.

Изискванията са за три мъжки и два женски екземпляра. Те трябва да са на възраст от три до пет години и с дължина на тялото от 2.3 до 2.7 метра. Задължително условие е животните да бъдат в отлично здраве и да проявяват добра двигателна активност.

Хуманното улавяне на делфините също е залегнало в условията на поръчката. При улова им трябва да присъстват специалисти, които да обезпечат безболезненото им изваждане от мрежите. Ветеринар-специалист по морските бозайници ще е готов да им окаже помощ, да им даде лекарства за намаляване на стреса и да определи дали уловените женски са бременни. Уловените делфини ще бъдат транспортирани в специални контейнери, пълни с морска вода и ще бъдат под постоянен надзор от лекар.

В края на 2014 г. беше обявено, че Черноморският флот на Русия е провел учения с бойни делфини. Тогава министърът на отбраната отрече информацията. „Няма нужда да използваме екзотични методи, за да пазим водите си“, каза говорителят на ведомството Игор Конашенков.

Maritime.bg припомня, че в учения на НАТО в Черно море през 2014 г. бяха включени бойни делфини. Според представител на ВМС на САЩ, морските бозайници не са опасни за хората. Те са обучени да издирват мини, подводници или водолази. На въпрос за причините и мотивите за посещението на американските делфини в Черно море представителят на Военноморските сили на САЩ заяви, че ученията ще се проведат в рамките на програмата за обучение на морските бозайници, включваща защита на кораби и пристанища, както и откриване на мини.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за