Моряци масово дезертират от украинския флот

 Работна група, създадена по заповед на украинския президент Петро Порошенко и министерството на отбраната, е установила множество случаи на дезертьорство на личен състав от военноморските сили на Украйна и посещения на офицери в Крим, съобщи „Взгляд“.

През 2015 г. частите на украинските военноморски сили са напуснали самоволно 559 военнослужещи, от които едва 122 са намерени. От началото на тази година са дезертирали още 87 моряци – от тях са се върнали само 13. При това украинските военни не само че не търсят дезертьорите, но и укриват самия факт на бягството им, съобщава изданието Думская.net.

Нещо повече – независимо от предупреждението, отправено от украинските служби за сигурност, миналата година, под предлог на семейни обстоятелства, Крим са посетили 155 украински офицери, предаде Руски дневник.

Масово дезертиране се наблюдава и сред военнослужещите, участващи в „спецоперациите“ в Донбас. Както каза през октомври миналата година главният военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос, официално от военната прокуратура са възбудени 16 000 дела за дезертьорство, както и 6000 дела за неизпълнени наказания.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални