Лаборатория за енергийна ефективност на корабни двигатели откриха в ТУ – Варна

001Нова лаборатория за интелигентни системи за управление на енергийната ефективност на корабни дизелови двигатели откриха в Технически университет – Варна. В нея се осигурява достъп на студентите до съвременна екологично ориентирана измервателна апаратура за корабни двигатели.

Закупена е компютъризирана система за анализ на горивния процес на корабни дизелови двигатели CATS на фирмата Comp.A.C., а средствата са осигурени по два научни проекта по фонд „Научни изследвания”.

Чрез преобразователи на налягане и сензори за отчитане на показатели за работата на двигателя могат да бъдат диагностицирани характерни неизправности в съвременните корабни дизелови двигатели, имащи пряко отношение към разхода на гориво, отделяне на вредни емисии в атмосферата, както и към повишаване енергийната ефективност на корабната енергетична уредба.

Системата CATS дава възможности и за по-добро планиране на ремонтните дейности на корабните двигатели, свързани с износване на гориворазпръсквачи, клапани, плужерни двойки на горивни помпи и т.н.

Планира се диагностичната апаратура да бъде използвана и при работата на докторанти по различни проекти за изследване параметрите на двигатели на кораби в експлоатация.

002„Усвояването на компютъризираната система за диагностика на корабни дизелови двигатели ще допринесе за професионалното и научно израстване на младите научни работници и дипломанти на катедра „Корабни машини и механизми”, коментират от ТУ – Варна.

Вижте още: ТУ-Варна: Има широко поле за професионална реализация у нас и по света за дипломираните корабни инженери

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред