Лаборатория за енергийна ефективност на корабни двигатели откриха в ТУ – Варна

001Нова лаборатория за интелигентни системи за управление на енергийната ефективност на корабни дизелови двигатели откриха в Технически университет – Варна. В нея се осигурява достъп на студентите до съвременна екологично ориентирана измервателна апаратура за корабни двигатели.

Закупена е компютъризирана система за анализ на горивния процес на корабни дизелови двигатели CATS на фирмата Comp.A.C., а средствата са осигурени по два научни проекта по фонд „Научни изследвания”.

Чрез преобразователи на налягане и сензори за отчитане на показатели за работата на двигателя могат да бъдат диагностицирани характерни неизправности в съвременните корабни дизелови двигатели, имащи пряко отношение към разхода на гориво, отделяне на вредни емисии в атмосферата, както и към повишаване енергийната ефективност на корабната енергетична уредба.

Системата CATS дава възможности и за по-добро планиране на ремонтните дейности на корабните двигатели, свързани с износване на гориворазпръсквачи, клапани, плужерни двойки на горивни помпи и т.н.

Планира се диагностичната апаратура да бъде използвана и при работата на докторанти по различни проекти за изследване параметрите на двигатели на кораби в експлоатация.

002“Усвояването на компютъризираната система за диагностика на корабни дизелови двигатели ще допринесе за професионалното и научно израстване на младите научни работници и дипломанти на катедра „Корабни машини и механизми”, коментират от ТУ – Варна.

Вижте още: ТУ-Варна: Има широко поле за професионална реализация у нас и по света за дипломираните корабни инженери

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент