Адвокат Владимиров: Неправомерно е задържането на кораб “Св. Николай”

кораб-св-николайСлед продължило три години и половина разследване тази седмица в Мадрид започна процесът срещу българските моряци от кораба „Свети Николай”, на който през лятото на 2012 г. бяха открити 2,7 тона кокаин. Заедно с 21-членния екипаж подсъдими са и 9 испанци, сред които и братята Гарсон. Според обвинителния акт имено те са организаторите и получатели на пратката, а останалите им сънародници са били помагачи, като един от тях е поддържал връзка с т. нар. българска група. Дрогата е трябвало да бъде разтоварена на лодки в морето край Галисия и оттам да бъде разпределена във вътрешността на испанската област.

Прокуратурата иска по 9 години затвор за командния състав на кораба и по 5 години за останалите членове на екипажа, заяви за Дарик адвокат Владимир Владимиров, който представлява роднините на част от подсъдимите моряци. Според него обаче има редица пропуски в обвинителния акт, в който не е посочено къде е натоварен кокаинът на „Свети Николай”. Квалифицирането на екипажа на търговски кораб като организирана престъпна група е недопустимо, смята юристът.

Адв. Владимир Владимиров е бивш председател на Надзорния съвет на Параходство БМФ, член на Българската асоциация по морско право, ръководител на Адвокатско дружество „Владимиров и Ко”, фото: Монитор.
Адв. Владимир Владимиров е бивш председател на Надзорния съвет на Параходство БМФ, член на Българската асоциация по морско право, ръководител на Адвокатско дружество „Владимиров и Ко”, фото: Монитор.

„Корабът беше задържан в открито в море, като в момента на задържането не е имало разрешение от българската държава – имало е разрешение само от централния следствен съд в Испания. Това прави задържането и претърсването на кораба съмнително и най-малкото неправдоподобно. Като виновни са квалифицирани хора от екипажа извън командния състав, които очевидно нямат и не могат да имат нищо общо с престъплението, доколкото то е доказано. Въпросът с доказването според мен не е изяснен. Наркотикът е показан на екипажа два дни след задържането на кораба, което е недопустимо по всички правила на наказателния процес”, коментира Владимиров. Той прогнозира, че процесът ще претърпи проблеми заради доказателствения материал.

Няколко прокурори са се сменили по време на разследването, като на този етап от държавното обвинение на Испания не са предлагали на обвиняемите да сключат споразумения, признавайки вината си.

Владимиров смята, че българската държава трябва да осигури на моряците високо квалифицирана и специализирана защита.

„Трябва да бъде изяснен въпросът със задържането на кораба, което според мен е неправомерно. А след като задържането е неправомерно, тогава под въпрос е цялото обвинение”, допълва адвокатът.

Като свидетели по делото не са призовани собственикът на кораба Дойчин Дойчев и Руслан Колев, който беше спряган за организатор на транспортирането на кокаина. След избухването на скандала двамата бяха арестувани по искането на българската прокуратура. По-късно разследването срещу тях беше прекратено.

След като голямото количество наркотик беше открито на борда на „Свети Николай”, испанските власти задържаха целия екипаж. По-голямата част от него беше освободена през следващите месеца, като зад решетките все още продължават да са капитанът, старши помощникът му, главният механик и един от моряците. / Дарик Радио Варна

| Още по темата тук: Самопризнания и затвор иска испанската прокуратура за моряците от „Св. Николай“

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент