Спряха поръчката за Wi-fi на пристанищата

Министър Ивайло Московски, снимка: Maritime.bg
Министър Ивайло Московски, снимка: Maritime.bg

Министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъдат спрени обществени поръчки в неговия ресор, предаде Дарик. Сред процедурите, които министърът спира, е тази за изграждане на мрежа за безжичен интернет на територията на пристанищата във Варна и Бургас. Тя е на стойност 6 милиона лева.

Решението на министър Московски идва след като премиерът Бойко Борисов разпореди проверки на обществени поръчки във ведомствата. Неустойки за спрените поръчки няма да бъдат плащани, отсече Борисов.

Средствата за изпълнение на поръчката бяха осигурени от оперативна програма „Транспорт“. При обявяването й бе подчертано, че целта на инвестицията е привличането на допълнителни товари и пътници през двата морски порта. Безжичен интернет трябваше да има в районите на двете пристанища, включващи кейовите корабни места на терминалите Бургас-изток 1, Бургас-изток 2, Бургас-запад и Росенец, както и Варна-изток, Варна-запад, пристанищните терминали в Балчик, Леспорт и Несебър, а също и новопостроения Брегови център-Варна в парк Аспарухово, а също и на територията на двете морски гари и откритите части в морето към съответните пристанища.

Беше заявено, че ако достъп към глобалната мрежа бъде осигурен, преминаващите през двете пристанища свободно ще могат да използват лаптопи, смартфони, таблети и други мобилни устройства, което ще подобри не само личната им комуникация, но и връзката им с отделни институции.

Изграждането на системата трябваше да стане в съответствие с европейските директиви за улеснение на корабоплаването. Тя трябваше да осигури бърза и лесна комуникация на корабите, които пристигат и напускат морските пространства в близост до пристанищата Бургас и Варна и това да помогне за създаване на условия за икономически растеж и повишаване качеството на обслужване на територията на пристанищата в Бургас и Варна.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва