Отбелязаха 135 години ВВМУ в Бургас

burgas3135-годишнината от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ бе отбелязана в гр. Бургас.

Началникът на Висшето училище, капитан I ранг проф. д. в. н. Боян Медникаров, даде пресконференция пред журналисти, след което се състоя тържествен ритуал с поднасяне на венци пред Паметника на моряка в Морската градина на Бургас.

Представителна група от членове на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище – секция Бургас, офицери, преподаватели, курсанти и студенти, граждани и гости на града, под звуците на духовия оркестър на Военноморските сили, направиха тържествено шествие по главните булеварди, за да стигнат до Държавна опера – Бургас.

В Операта бе проведено тържествено събрание-концерт. В приветственото си слово професор Медникаров изказа благодарност към домакините от общинското и областното ръководство, отбеляза важни дати от историята на Морско училище, както и особености на съвременното състояние на образователната институция, посочи успехите в различни направления на морското образование и наука.

В празничния концерт участваха танцов ансамбъл „Вапцаровци“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и общински художествени състави от Бургас. Със свои изпълнения се включи Тони Димитрова.

Гости на честването бяха кметът и областният управител на Бургас, командирът на Военноморските сили, командирът на Военноморската база, общественици, заслужили дейци, почетни граждани, възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, граждани и гости на морския град.

Празникът завърши със заря.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Георги Гвоздейков остава в състава на правителството на ППДБ и ГЕРБ за транспортен министър

Има списък с министри, който е одобрен от „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ - СДС, обяви пред NOVA акад. Николай Денков. Телевизията съобщава, че