Руснаци купуват танкерите на Кадафи?

Либийският танкерен флот влезе в заглавията, след като се заговори за евентуална сделка за продажба на руски инвеститори. 

Възможно е зад слуховете да стои единствено спекулативна цел, но в Либия говорят за сделба от 300 млн. щ. долара с режима на Муамар Кадафи, който в момента е под икономически санкции от ООН, САЩ и ЕС.

Либийската „Общонационална Морска Транспортна Компания“ (GNMTC) може да продаде част от флота си на неизвестни група руски инвеститори, сред които и националната корпорация Совкомфлот. Това са заявили източници от индустрията, пред изданието „The Petroleum Economist“.

Говорител на руската корпорация е заявил пред „The Moscow Times“, че не разполага с информация за интереси на  дружеството насочени към либийските танкери. „Това са слухове, а ние не коментираме слухове“, заявява говорителят на Совкомфлот.

Според справка в сайта на GNMTC, компанията разполага с 15 съда, които са участвали в транспортирането на 1,6 млн. барела петрол, които Либия е произвеждала дневно.

Предполага се, че корабоплаването в Либия се контролира от семейство Кадафи. Според грама на американски посланик в Триполи от 2008г., публикувана от WikiLeaksсинът на Кадафи – Ханибал е „ключовата фигура“ зад GNMTC.

През Юни ЕС добави шест либийски порта в списъка със замразени активи. Това са портовете в Триполи, Ал Хумс, Зуара и петролните терминали в Брега, Рас Лануф и Зауах.

Много по-рано, през Март, maritime.port.bg съобщи, че всички либийски пристанища и терминали, са добавени към списъка на зоните, изключени от обхвата на покритието в рамките на годишните политики за региони с военни рискове на застрахователите от Лондон.

Скоро след разпалване на конфликта, руският президент Дмитрий Медведев подписа указ, с който се признава оръжейното ембарго над Либия. „Било е запланувано Русия да загуби 4 млрд. щ. долара от експорта към Либия следствие на ембаргото„, заяви Сергей Чемезов, който управлява „Руски технологии“.

Според „The Petroleum Economist“ цената на GNMTC в момента е около 300 млн. щ. долара. Преди кризата в Либия, тя е била 1,3 млрд. щ. долара. Според изданието евентуална сделка може би е изходната стратегия на семейство Кадафи.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

В крайно тежко състояние са брегозащитните съоръжения по Северното Черноморие

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости В крайно тежко техническо състояние и опасни за ползване са двадесет и девет от брегозащитните съоръжения по Северното Черноморие. Това

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент