Руснаци купуват танкерите на Кадафи?

Либийският танкерен флот влезе в заглавията, след като се заговори за евентуална сделка за продажба на руски инвеститори. 

Възможно е зад слуховете да стои единствено спекулативна цел, но в Либия говорят за сделба от 300 млн. щ. долара с режима на Муамар Кадафи, който в момента е под икономически санкции от ООН, САЩ и ЕС.

Либийската “Общонационална Морска Транспортна Компания” (GNMTC) може да продаде част от флота си на неизвестни група руски инвеститори, сред които и националната корпорация Совкомфлот. Това са заявили източници от индустрията, пред изданието “The Petroleum Economist”.

Говорител на руската корпорация е заявил пред “The Moscow Times”, че не разполага с информация за интереси на  дружеството насочени към либийските танкери. “Това са слухове, а ние не коментираме слухове”, заявява говорителят на Совкомфлот.

Според справка в сайта на GNMTC, компанията разполага с 15 съда, които са участвали в транспортирането на 1,6 млн. барела петрол, които Либия е произвеждала дневно.

Предполага се, че корабоплаването в Либия се контролира от семейство Кадафи. Според грама на американски посланик в Триполи от 2008г., публикувана от WikiLeaksсинът на Кадафи – Ханибал е “ключовата фигура” зад GNMTC.

През Юни ЕС добави шест либийски порта в списъка със замразени активи. Това са портовете в Триполи, Ал Хумс, Зуара и петролните терминали в Брега, Рас Лануф и Зауах.

Много по-рано, през Март, maritime.port.bg съобщи, че всички либийски пристанища и терминали, са добавени към списъка на зоните, изключени от обхвата на покритието в рамките на годишните политики за региони с военни рискове на застрахователите от Лондон.

Скоро след разпалване на конфликта, руският президент Дмитрий Медведев подписа указ, с който се признава оръжейното ембарго над Либия. “Било е запланувано Русия да загуби 4 млрд. щ. долара от експорта към Либия следствие на ембаргото“, заяви Сергей Чемезов, който управлява “Руски технологии”.

Според “The Petroleum Economist” цената на GNMTC в момента е около 300 млн. щ. долара. Преди кризата в Либия, тя е била 1,3 млрд. щ. долара. Според изданието евентуална сделка може би е изходната стратегия на семейство Кадафи.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент