Ангел Забуртов: Започва строителството на нова сграда за ветроходците в Бургас

Ангел Забуртов, генерален директор ДП "Пристанищна инфраструктура"
Ангел Забуртов, генерален директор ДП „Пристанищна инфраструктура“

Избран е изпълнител за строителството на сграда за ветроходен център, установи справка на Maritime.bg. Припомняме, че в южния черноморски град ще бъде изградено специално хале за нуждите на ветроходците. Новата сграда ще се строи в терминал Бургас Изток – 1 по поръчка на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

| Още по темата тук: Строят ветроходен център в Бургас

Ангел Забуртов, генерален директор на ДППИ, пред Maritime.bg

Г-н Забуртов, какво налага изграждането на подобна сграда?
– Бургас е домакин на редица международни и световни ветроходни състезания. Миналата година градът беше домакин на престижното Европейското първенство по ветроходство в клас 420 и 470 за младежи, в което участваха младежи от над 30 държави. През следващата година предстои да бъде проведен кръг на Европейския шампионат клас „Оптимист“, на който отново се очаква да участват голям брой състезатели. Тези спортни прояви пораждат нуждата от изграждането на нов ветроходен център, в който да се помещават зала за обучение и пресконференции, административен кабинет, медицински кабинет и зала за спортно-възстановителни дейности. Целта ни е да предоставим добри условия за подготовка на спортистите.

Какво ще представлява сградата?
– Сградата ще бъде мултифункционална, ще осигурява възможности за провеждане на европейски и световни шампионати по ветроходство, провеждане на програми за обучение на начинаещи ветроходци, ветроходни изложения и други спортни събития. В новопостроения център ще бъде осигурен ефективен процес на възстановителни мероприятия за спортистите при медицински контрол. В прилежащата територия ще бъдат осигурени и зони за отдих и мероприятия на открито. Проектът ще продължи реализирането на концепцията за развиване за яхт клуба /0-во корабно място/, като спортен обект и място за провеждане на международни ветроходни регати с ранг на Европейски и Световен шампионат, за което спомага и много добрата логистика, имайки предвид близостта до ЖП гарата, Морска гара – Бургас и Автогара Юг.

Какъв е срокът на изпълнение?
– Приключването на строителните работи е предвидено за месец юни, когато ще бъде завършено изпълнението на вертикалната планировка с обхват 1-во и 2-ро корабни места и Яхт клуб (0во к.м.) в бургаското пристанище.

| Още по темата тук: Строят ветроходен център в Бургас

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент