Испания иска разпит с бившия заместник-министър на транспорта Петър Киров за кораб „Св. Николай“

petar-kirovВисш държавен чиновник изплува в наркоаферата с българския кораб „Свети Николай“, пише Блиц. Съдът в Испания ще привиква на разпит бившия заместник-министър на транспорта и настоящ зам.-шеф на ИА „Морска администрация“ Петър Киров.

Корабът е арестуван с 3 тона кокаин на борда на стойност 1 милиард лева близо до бреговете на Кабо Верде през август 2012 година. Командосите се качили на борда с факс разрешение, без подпис и печат, за което се твърди, че е разписано от тогавашния зам.-министър Киров, стана ясно от документите, представени по време на закритото заседание в Мадрид миналата седмица, пише „България днес“.

„Внесли сме официално искане до новата съдийка, която замести в последния момент досегашния председател на състава Енрике Лопез.

Самият Петър Киров отрече да е давал разрешение за абордаж, което прави акцията срещу българите незаконна. Факсът без подпис и печат е с името на тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Подобни разрешения са валидни само ако са издадени от министри и заместник-министри, а не от полицаи“, разкриха още адвокатите на българските механици, които са 4 години в затвора в Мадрид.

Освен Киров искане за разпит е заведено и за собственика на фирмата, която е стопанисвала кораба – Дойчин Дойчев, както и за съдружника му Антон Костадинов и техника Свилен Узунов. Това се налага, тъй като разпореждането за курса на плавателния съд са пристигали от Бургас, където е седалището на фирмата, стана ясно още в съда.

По време на заседанията миналата седмица бяха разпитани всички българи, с изключение на двама, които не се явиха. Това са Румен Денев и Петър Петров, които нямат средства да пътуват в чужбина. Новият съдия разпореди арестуването и довеждането им принудително в залата.

Капитанът на кораба „Свети Николай“ Иван Станчев и рулевият Красимир Христов се признаха за виновни. Те са на път да сключат споразумения в прокуратурата. Капитанът е сниман на срещи с колумбийски и галисийски наркокланове, на които са се обсъждали подробности около пратката с дрога.

Капитанът и рулевият декларираха в залата, че отказват да посочат имената на другите замесени, тъй като това би застрашило живота на семействата им. По време на разпита си капитанът намекна, че сред задържаните българи има невинни лица, които не са знаели какво се случва на борда.

В залата не присъства представител на България от посолството въпреки настояване на адвокатите на българите.

Основна тема на заседанията през миналата седмица бе законен ли е арестът на кораба „Свети Николай“.

Останалите разпитани са категорични, че корабът е бил с вдигнат флаг, който командосите вързали около кръста си и си чистели подметките по време на операцията. Думите на моториста може да костват присъдите на всички моряци, тъй като той се опитал да изтъргува показанията си, като обещал да назове участниците в наркоаферата срещу по-лека присъда.

„Така на практика той признава, че знае какво се е случвало на кораба и категорично си я подписва с тези думи, тъй като се явява съучастник“, обясниха адвокатите на механиците.

Следващото заседание е насрочено за 1 април.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент