Корабите на бъдещето ще са без моряци

rr3Нов футуристичен поглед към бъдещето на корабоплаването представи във вторник (22 март) фирмата Rolls-Royce, популяризирала преди няколко години идеята за кораби без моряци.

Бъдещите „безпилотни“ кораби ще се управляват от наземни центрове. Компанията смята, че в близко бъдеще ще сме свидетели на малки екипи, които управляват дистанционно плавателни съдове с помощта на сложни триизмерни интерактивни монитори, холограми и летящи дронове, извършващи инспекции на безекипажните кораби.

„Живеем в постоянно променящ се свят, в който безпилотните и дистанционно управлявани транспортни системи ще станат нещо естествено. Те предлагат безпрецедентна гъвкавост и оперативна ефективност. Изследванията ни имат за цел да установят границите на човешкия фактор при оперирането от разстояние на кораби без екипажи. Екипите на брега могат да използват богат инструментариум, за да получат реалистично усещане за това какво се случва в открити води“, твърди Иро Линдборг, който отговаря за програмата за безпилотни апарати на Rolls-Royce.

Компанията разпространи и кратък филм, който представя футуристичната картина, която виждат изследователите. Оттам уточняват, че от „общата картина“ никога няма да бъдат „изключени“ хората.

Безпилотните кораби трябва да бъдат наблюдавани и управлявани, което ще създаде нужда от изцяло нов тип специалисти и задачи.

В изследванията си Rolls-Royce, заедно с VTT и университета в Тампере, са използвали множество научни изводи от авиацията, енергийната, отбранителната и космическата индустрии.

Maritime.bg припомня, че Rolls-Royce и партньорите на компанията представиха своята иновативна картина за корабоплаване без моряци през 2014 г.

Още по темата:
|> Как ще изглежда корабният мостик, според визията на Rolls-Royce (видео)
|> Кораб без екипаж разработва Rolls-Royce
|> Финландия даде 6,6 млн. евро за проучване за кораби без моряци

Снимки:

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и