DP World придобива 49% от контейнерния терминал в Новоросийск

port-novorossiysk49% от контейнерния терминал NUTEP в Новоросийск ще бъдат придобити от обединение между DP World и Руския директен инвестиционен фонд (РДИФ), съобщи РИА Новости. Обединението е постигнало споразумение с компанията-собственик на терминала „Дело груп“.

Към настоящия момент е подписано само първично споразумение за продажбата, очаква се то да бъде финализирано през лятото на тази година. Според някои източници „Дело груп“ ще се разделят с 49% от контейнерния терминал в Новоросийск срещу 330 млн. щ. долара. Сделката обаче все още не е преминала през местните антимонополни регулатори. Според договора консорциумът между базираната в Дубай DP World и РДИФ може да придобие пълен контрол над терминала до 2030 г.

Maritime.bg припомня, че пристанищният оператор DP World и РДИФ създадоха консорциум, който ще инвестира в развитието на пристанищна, транспортна и логистична инфраструктура в Руската федерация. DP World притежава 80% от акциите на новото обединение, което планира да инвестира 2 млрд. долара в развитие на пристанищна инфраструктура. Консорциумът е наречен DP World Russia (още по темата тук).

В края на миналата година стана ясно, че 400 млн. долара ще бъдат инвестирани за развитие на пристанището в Новоросийск. Мащабната реконструкция ще започне в началото на годината и ще завърши до 2020 година. С предстоящото развитие на пристанището, местните власти очакват да бъде увеличен общият брой преминали контейнери с 15%, както и да се подобри конкурентоспособността спрямо най-големите украински терминали. В момента на терминалите на порта се обработват контейнеровози с капацитет до 6 хил. TEU, като се очаква след градежа да бъдат приемани съдове с капацитет до 10 хил. TEU (още по темата тук).

„Новите дълбоководни места ще променят статуквото в Черно море“, коментира през миналата година изпълнителният директор на NUTEP Константин Калугин (още по темата тук).

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес