Първи сондаж в блок „Хан Аспарух“ до края на април

blok-han-asparuhОчаква се в средата на април да е налична платформата за сондаж и до месец да се извърши първият сондаж в блока „Хан Аспарух“. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на форум в София.

Той припомни, че през 2012 г. е подписан договорът за проучването на блока и досега там са направени най-мащабните 2Д и 3Д сеизмични проучвания в акваторията на цялото Черно море, предаде Монитор. Предстоят два проучвателни сондажа, единият – в следващия месец, който ще отнеме около три месеца, отбеляза Добрев.

По думите му българският оптимизъм, свързан с този сондаж, не е случаен, тъй като на 15 км от българската граница, в румънските териториални води, е направено значително откритие.

Според него обаче реалният добив няма да започне в рамките на три години, защото такъв тип проекти имат дълъг период на реализация. Вероятно ще трябва да се направят още сондажи, за да се види дали находището може да се реализира търговски, трябва да се вземе и окончателно инвестиционно решение.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва