Отбелязваме световния ден на метеорологията

12473689_965769603470263_3183475737402871434_oДнес отбелязваме световния ден на метеорологията. След влизането в сила през 1950 г. на Конвенцията, с която е създадена Световната метеорологична организация се празнува световният ден на метеорологията всяка година на 23 март.

В този ден се прави и равносметка за заслугите и приноса на националните хидрометеорологични служби (ХМС) по отношение на предоставянето на компетентно обслужване в защита на живота и имуществото на хората от природни бедствия свързани с времето, климата и водите, както и за опазването на околната среда.

Темата през 2016г. е „По-горещо, по-сухо, по-влажно: С лице към бъдещето“.

Първите метеорологични наблюдения от нов тип по нашите земи, за които имаме запазени материали, датират от 1860 г. Те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе посредством първата станция по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по р. Дунав, в която се помествали барометър, термометър и дъждомер.

След освобождението на България началникът на създадената в Русе на 31 юли 1879 г. Дунавска флотилия и Морска част – капитан-лейтенант Зинови Петрович Рожественски – поема инициативата за строеж на специална сграда за метеорологична станция и набавянето на нови подходящи уреди, апарати и съоръжения.

Строежът на метеорологичната станция е реализиран през 1884 г. върху място, откупено от войводата Панайот Хитов. Постройката е каменна кула, известна с името Флотската кула. Оттук се водят наблюдения и се извършва сигнализация от моряците на вахта към залива пред кулата.

Днес във Флотската кула работят специалисти хидролози, метеоролози, метеорологични наблюдатели. На базата на събраните данни ежедневно се съставя Бюлетина за река Дунав, който звучи по Българско национално радио от 50-те години на миналия век.

Директор на Дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ към Изпълнителна агенция Проучване и поддържане на р. Дунав“ инж. Константин Ялъмов честити професионалния празник на всички колеги в областта с пожелание за здраве, успехи, повече слънчеви дни в душата и попътен вятър.

Maritime.bg – България / Дунав

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва