Русия готова за нов газопровод по дъното на Черно море

iujen-potokРусия е готова да осъществи проект за строителство на газопровод по дъното на Черно море, подобен на проекта „Южен поток“, ако Еврокомисията прояви интерес. Това заяви президентският говорител Дмитрий Песков, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Песков бе категоричен, че проект „Южен поток“ е затворен за постоянно и никакви сигнали за реанимация му от българска страна не са основателни.

Името „Южен поток“ не съществува, заяви Песков, цитиран от vedomosti.ru. Той припомни, че газопроводът е спрян по решение на Европейската комисия.

Песков отбеляза, че „Газпром“ достатъчно активно се бе ангажирал по реализирането на проекта. „Но твърде неочаквано дойде решението на Еврокомисията и позицията на българските власти“.

Песков припомни за посещението на Алексей Милър в Италия, където беше подписан меморандум за евентуалното използване на дъното на Черно море, за да може после да се извършват доставки на газ в Гърция и Италия, но, по думите му, от тук нататък всичко ще зависи от това доколко предсказуемо и конструктивно ще се държи Еврокомисията.

Намерението на руската страна е налице, каза Песков.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота