Русия готова за нов газопровод по дъното на Черно море

iujen-potokРусия е готова да осъществи проект за строителство на газопровод по дъното на Черно море, подобен на проекта „Южен поток“, ако Еврокомисията прояви интерес. Това заяви президентският говорител Дмитрий Песков, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Песков бе категоричен, че проект „Южен поток“ е затворен за постоянно и никакви сигнали за реанимация му от българска страна не са основателни.

Името „Южен поток“ не съществува, заяви Песков, цитиран от vedomosti.ru. Той припомни, че газопроводът е спрян по решение на Европейската комисия.

Песков отбеляза, че „Газпром“ достатъчно активно се бе ангажирал по реализирането на проекта. „Но твърде неочаквано дойде решението на Еврокомисията и позицията на българските власти“.

Песков припомни за посещението на Алексей Милър в Италия, където беше подписан меморандум за евентуалното използване на дъното на Черно море, за да може после да се извършват доставки на газ в Гърция и Италия, но, по думите му, от тук нататък всичко ще зависи от това доколко предсказуемо и конструктивно ще се държи Еврокомисията.

Намерението на руската страна е налице, каза Песков.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният