Американци строят ново пристанище на Черно море за китайския „Път на коприната“

pristanishte-anakliaКонсорциум, в който участва американската Conti Group, ще строи ново грузинско пристанище на Черно море край Анаклия. Дълбоководното пристанище трябва да обслужва товари по китайския „Път на коприната“. В консорциума, който спечели обществената поръчка на местното правителство, участва и грузинската TBC Holding, както и Moffatt & Nichol.

Първата фаза на градежа край Анаклия ще продължи около 3 години, а новината за избора на изпълнител идва само седмици след като китайската China Merchants Holdings International съобщи, че ще инвестира в 10 чуждестранни пристанища, които ще станат ключови товарни хъбове по „Пътя на коприната“. Досега Китай е инвестирал около 50 млрд. щ. долара за развитие на инициативата.

От разпространеното от Conti Group видео става ясно, че двете пристанища във Варна и Бургас също ще обслужват товари по „Пътя на коприната“.

Maritime.bg припомня, че китайска правителствена делегация посети двата порта, а седмици по-късно китайската държавна компания Zhengzhou International Hub Development and Construction Co., Ltd. (ZIH) сключи споразумение за сътрудничество с българска компания. ZIH е държавна китайска компания, оперираща в областта на транспорта и логистиката. От българска страна договорът е подписван от фирма „Деспред“ АД, собственост на бизнесдамата Цветелина Бориславова, което притежава „Порт България Уест“ и ферибот „ДРУЖБА“ (още по темата тук).

Междувременно се работи за развитие на транспортен коридор от България през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран, който да ускори обслужването на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

„По време на разговорите ми с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, с министъра на индустрията, минното дело и търговията Мохамед Реза Нетматдзадех и на съобщенията и информационните технологии Махмуд Ваези, споделихме общата си позиция, че България може да бъде врата за Иран към Европа, а Иран – врата за България към Персийския залив и Азия“, коментира в началото на месеца министърът на транспорта Ивайло Московски (още по темата тук).

„Между България и Грузия има много общи интереси и допирни страни. Можем да се стремим към развитие на двустранните отношения в няколко области – увеличаване на търговския оборот между държавите, както и реализацията на енергийни проекти – транзит през Черно море на втечнен газ и търговия на електроенергия“, каза преди четири години министър-председателят Бойко Борисов (още по темата тук).

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на