Американци строят ново пристанище на Черно море за китайския „Път на коприната“

pristanishte-anakliaКонсорциум, в който участва американската Conti Group, ще строи ново грузинско пристанище на Черно море край Анаклия. Дълбоководното пристанище трябва да обслужва товари по китайския „Път на коприната“. В консорциума, който спечели обществената поръчка на местното правителство, участва и грузинската TBC Holding, както и Moffatt & Nichol.

Първата фаза на градежа край Анаклия ще продължи около 3 години, а новината за избора на изпълнител идва само седмици след като китайската China Merchants Holdings International съобщи, че ще инвестира в 10 чуждестранни пристанища, които ще станат ключови товарни хъбове по „Пътя на коприната“. Досега Китай е инвестирал около 50 млрд. щ. долара за развитие на инициативата.

От разпространеното от Conti Group видео става ясно, че двете пристанища във Варна и Бургас също ще обслужват товари по „Пътя на коприната“.

Maritime.bg припомня, че китайска правителствена делегация посети двата порта, а седмици по-късно китайската държавна компания Zhengzhou International Hub Development and Construction Co., Ltd. (ZIH) сключи споразумение за сътрудничество с българска компания. ZIH е държавна китайска компания, оперираща в областта на транспорта и логистиката. От българска страна договорът е подписван от фирма „Деспред“ АД, собственост на бизнесдамата Цветелина Бориславова, което притежава „Порт България Уест“ и ферибот „ДРУЖБА“ (още по темата тук).

Междувременно се работи за развитие на транспортен коридор от България през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран, който да ускори обслужването на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

„По време на разговорите ми с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, с министъра на индустрията, минното дело и търговията Мохамед Реза Нетматдзадех и на съобщенията и информационните технологии Махмуд Ваези, споделихме общата си позиция, че България може да бъде врата за Иран към Европа, а Иран – врата за България към Персийския залив и Азия“, коментира в началото на месеца министърът на транспорта Ивайло Московски (още по темата тук).

„Между България и Грузия има много общи интереси и допирни страни. Можем да се стремим към развитие на двустранните отношения в няколко области – увеличаване на търговския оборот между държавите, както и реализацията на енергийни проекти – транзит през Черно море на втечнен газ и търговия на електроенергия“, каза преди четири години министър-председателят Бойко Борисов (още по темата тук).

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота